Bánmonostor – királyi hajlék?

II. Géza (1141-1162) és Manuél bizánci császár 1149 és 1155 között kemény, “döntetlenül” végződött háborút vívott. Előbbi szerb rokonainak nyújtott segítséget önállósodási törekvéseikhez, utóbbi pedig a birodalom nagyhatalmi státuszát kívánta helyreállítani. MIndennek persze széles európai összefüggései is voltak, de itt most nincs tér ezt bővebben kifejteni.

Valószínűleg 1150 végén került sor Manuél szerémségi betörésére. Ez a fő magyar határvár, Zimony elfoglalását és lerombolását eredményezte, valamint több mint 10.000 hadifoglyot, akiket a magyar király aztán kénytelen volt pénzért kiváltani.

Joannész Kinnamosz krónikájának van két érdekes mondata: “A rómaiak ekkor a királyi hajlékot is elpusztították. Olyan tett volt ez, mely méltó arra, hogy a rómaiak legnagyobb sikerei közé jegyeztessék fel.”

Vagyis Manuél serege valahol a Szerémségben elfoglalt és kirabolt egy magyar királyi udvarházat!

Ha a történelmet mint véletlenszerű, ok és következmény nélküli események zavaros halmazát néznénk, ennek hollétét illetően tanácstalanul tárhatnánk szét a kezünket!

Viszont ha tudjuk, hogy talán éppen 1150-et követően alapította a király anyai nagybátyja, Belos bán az utóbb a tisztségéről elnevezett bencés monostort, akkor megfogalmazhatunk egy feltevést. A királyi család kolostoralapításaira nálunk éppúgy, mint szerte Európában is, korábbi udvarházak, vadászkastélyok stb. felhasználásával került sor. Tehát elképzelhető, hogy a bánmonostori alapítás előzménye is királyi udvarház volt!

A Duna fölé emelkedő domb a monostor feltehető helyén épült templommal az 1780-as években, az első katonai felmérés térképén:

Bánmonostor 1:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s