Dejte földhalomvára

A történelmi Pozsony vármegye Nyitra megyével határos szélén, a Pozsony városát Trencsénnel összekötő történelmi útvonalon található Dejte község. Az Alexandriai Szent Katalin plébániatemplom közelében, attól délre emelkedő mesterséges dombon (európai nevén: mottén) jelenleg egy kis kápolna áll, előtte kereszttel.

Jellegzetes példája ez az utóhasznosításnak!

A falu első ismert történeti adata arról szól, hogy királyi pohárnokok éltek itt, akiket IV. Béla 1252-ben addigi szolgálatukból felmentve, a harcosok közé sorolt át. Ez az adat arra is utalhat, hogy korábban a király akár helyben is igénybe vehette a pohárnokok szolgálatát. Persze nem okvetlenül kevéssel előbb, a már sokkal modernebb 13. században, hanem még a királyi-hercegi udvarhelyek korábbi “fénykorában”, a 11-12. században.

A megyehatár melletti fekvés kapcsán idézném Kálmán király törvénykönyvének 36. cikkelyét. “amikor a király vagy a herceg valamelyik megyébe megy, egy megyebeli harci mént vezessenek elő”. Hasonló adatunk van egy másik, Heves és Borsod megye határán fekvő királyi udvarhelyen, Szihalmon is 1067-ben a király lovainak szérűjét emlegetik.

Dejte motte

A témáról bővebben, még Dejte nélkül:

http://www.oroksegvedelem.hu/denes_jozsef_kiralyi_halmok/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s