Sajósárvár

Az átlagosan tájékozott magyar ember nem tudja, hogy Erdélyben is van egy Sajó, a Nagy-Szamos baloldali mellékfolyója. A Borgói-hágón, a Keleti-Kárpátok egyik legfontosabb átjáróján keresztül vezető út  ma is itt vezet Moldva felé.

Az itteni Sárvár várában már 1902-ben ásatást kezdtek, igaz akkor még a korszakot sem sikerült pontosabban meghatározni. Később, 1963-64-ben is kutatták a várat román kollégák. Ők az előkerült leletek alapján 9-11. századinak határozták meg. Bóna István a ’90-es években az Árpádok korai várai közé sorolta s – véleményem szerint nem meggyőzően – a 11. század végére keltezte.

Tény, hogy a hasonló típusú, méretű, ismeretlen történetű várak keltezése ma még nem megoldott. Ha ismernénk Sajósárvár pontosabb korát, biztosabb alapon tudnánk véleményt formálni lehetséges szerepéről is. Földrajzi fekvése miatt kézenfekvő volna az ország védelmével kapcsolatba hozni. Ez azonban csak a lehetőségek egyike!

A vár térképi helye:

Sajósárvár tp1

Alaprajza 1902-ből:

Sajósárvár 1

Reklámok

Sajósárvár” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Azért ilyen esetekben KDNP-és főmuftiként elgondolkodnék, kiket is támogatok, kiknek is vagyok csatlósa. Az ” Isten, haza, család” motívum csak elpuffogtatott frázis a könnyen befolyásolható és ostoba választók számára. Igazából őket nem értem, az Orbán rezsim fullajtárjait és leghűbb inasait. Vagy ők is csak vizet prédikálnak és bort isznak talán? Ők is 300 000 forintos luxusprostikkal meg néhanapján egy jó kis adag fűvel kapcsolódnak ki? Ők kiknek és hol gyónják meg bűneiket, amelyeket a nép ellen elkövettek? Vajon létezik számukra feloldozás?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s