A vasi Sárvár

Legismertebb Sárvárunk kezdetei is komoly kérdéseket vetnek fel. Annak dacára, hogy a “Nádasdy-várban” már sok régészeti és műemléki kutatás folyt, leegyszerűsítve mégis azt kell mondjam, korai történetéről, kezdeteiről szinte semmit sem tudunk! A “szinte” is egy történeti adat, miszerint Kőszegi Iván 1288-as sárvári keltezése talán a későbbi vár első említése lenne.

Északi ikertestvére, a “péntekfalui” Óvár belsejében 1973-ban római kori leletekre bukkantak, amiből azt a – szerintem – téves következtetést vonta le az ásató régész, hogy az egész objektum római-kori lenne. Amit az 1857-es kataszteri térképen látunk, két hasonló méretű, széles vizesárokkal övezett vár egymástól durván egy kilométerre. Mindkettő árkát a Gyöngyös táplálta.

Az északibb Óvárnak, 1864-ből származó leírása szerint a korai magyar (?) várakra jellemző faszerkezetes sánca volt. A kérdőjel annak szól, hogy mit értünk “magyaron”, de ezt most hadd ne fejtsem ki.

Talán egy modern kormeghatározás egyszer elárulja, hogy a két (?) Sárvár mikor épült. Tippem: 8-10. század… A Szent István-i államszervezésben nem játszottak szerepet, a 13. századra pedig egyáltalán nem jellemző méretet és típust képviselnek.

Sárvár 2 vár

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s