Karakó vára

A Marcal mocsarainak közepén, egy szigeten épült Karakó vára. Mint a mellékelt szép légifelvételen látható, a kerek belsővár közepén 1976-ban régészeti feltárást is végeztek. Sajnos az épületről nem derült ki érdemben semmi, talán udvar volt a szelvény területén? (az ásatást követő 39 évben, nem temették vissza…)

Az előkerült Árpád-kori leletek a “szokásos” keltezések szerint 13. századiak, de ezt azért ne tessék túl konkrétan venni! Objektív kormeghatározásra ezek csak nagyobb rugalmassággal alkalmazhatók. Tehát ugyanaz a  tárgy a keltező szakember szubjektuma alapján, akár több  évszázadot is “mozoghat”.

Sajnos történeti adatainkban sem szerepel maga a vár, “csak” a karakói várispánság, mint “jogi személy”. Hogy aztán a “jogi személy” létezése automatikusan a vár funkcionálását is feltételezi-e, már egy elméleti kérdés! Arra gondolok, hogy pl. a “locsmándi” ispánság vára a 13. század elején már Lánzsér volt. Tehát a karakóié is lehetett – mondjuk Somló!

Azért különösen fontos Karakó esete, mert egy későbbi adat szerint a hozzá tartozó várföldek már egy Szent István korából származó – sajnos elveszett – összeírásban is szerepeltek! Ez, ha nem kallódott volna el, az angol Domesday Book-hoz hasonló jelentőségű középkori birtokösszeírás volna…

A karakói vár egyike volt a szórt birtokokkal rendelkező “szolgagyőri-típusú” várispánságoknak (arra a neves történész által kitalált ötletre, miszerint Vas megye eredeti központja lett volna, nyilvánvaló komolytalansága miatt bővebben nem térnék ki).

A vár repülőről fotózva (www.legiregeszet.com):

Karakó lf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s