Szentvid vára újra

Ma van Szent Vid ünnepe, egyben az én 55. születésnapom.

Ilyenkor az ember átgondolja eddigi dolgait s tervezi a továbbiakat. Negyven évvel ezelőtt, még általános iskolásként, majd gimnazistaként is rendszeresen látogattam az 1972 után kezdődött velemi ásatásokat. 1980-ban, már régész-hallgatóként sokat tanultam ott egyik legjobb szemű, telepfeltárásban rendkívül precíz régészünktől, Fekete Máriától. Negatív példát is idézhetnék ugyaninnen (újkori mészégető elbontása, mint fölösleges zavaró tényező), de elhunyt kollégáról inkább semmit…

A Szentvid egész Európa egyik legfontosabb bronzkori és vaskori lelőhelye. Ehhez képest kevesen tudják, hogy volt itt egy kora-középkori sáncvár is. Pontosabban fogalmazva: akár több egymást követő, eltérő időben épített sánccal is számolhatunk! Egyik ezek közül szuperpozícióban volt egy kis félköríves szentélyű templomhoz, vélhetően a legrégibb, még Karoling-kori Szent Vid kápolnához képest. Utóbbi is valószínűleg már egy létező (avar?) sáncvár területén épült!

További izgalmas kérést vet fel az egyelőre csak kis részletében megismert kővár is. Történeti adatokban, mint a Kőszegiek egyik vára 1270-1291 között szerepel, de annál jóval régebbi lehet! Formai analógiái – szintén ismeretlen történetű – korai kővárak, mint a háromszéki Felsőcsernáton-Ikavár, a fogarasi Breáza vára, vagy a Varasd megyei Margecsány. Talán egyetlen közös jellemzőjük, hogy a Magyar Királyság határainak közelében álltak.

Velem-Szentvid 2013

A felmérésre ciklámennel rárajzoltam a korai kővár általam feltételezett rekonstrukcióját (alaptérkép: Fekete Mária, 2007).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s