Bosznia és Magyarország

Történelmi atlaszainkat nézegetve, az ember gyanakodva szemléli a lendületesen meghúzott vonalakat. Ezekben sok a hiba. Most hadd ne menjek részletekbe.

A középkori Bosznia és Magyarország szoros kapcsolatban állt. A magyar királyok balkáni hódításainak egyik korai állomása volt a Boszna folyóról elnevezett, festői tájakban gazdag hegyvidéki terület birtokba vétele. Erre 1136 körül, vagy valamivel előbb került sor.

A Komnénosz-dinasztia egyik legnagyobb uralkodója, a magyar Piroska hercegnő (görögül: Eiréné) férje, II. Joannész (1118-1143) vajon miért hunyt szemet (?), vagy járult hozzá egy addig birodalma függésében volt szerb terület magyar uralom alá kerüléséhez? Esetleg még a II. István (1116-1131)  bizánci háborúit lezáró, 1129-ben megkötött béke juttatta volna magyar kézre Boszniát? Mindez hogyan kötődik a későbbi II. Béla (1131-1141) szerb feleségéhez?

A kis ország “magyar kézre” jutását persze úgy kell érteni, hogy a helyi főhatalmat megtestesítő bánok formálisan elismerték a magyar király fennhatóságát. A gyakorlatban azonban önállóan kormányozták kis országukat. A 13. század közepén és második felében volt egy szorosabb magyar irányításra kísérlet. Ekkor a bánok fölé rendelték a magyar uralkodóház egy-egy tagját: IV.Béla vejét, az orosz Rosztiszláv herceget, majd az ő fiait, Béla és Mihály hercegeket, később V. István özvegyét, a kun Erzsébet királynét, még később utóbbi vejét, Dragutin István szerb ex-királyt.

Nagyon keveset tudunk erről a korszakról, de valószínűleg ez sem jelentett szoros kontrollt a “bennszülött” bánok felett. Tudjuk ugyanis, hogy semmilyen magyar beavatkozás sem érte el a terület katolikus vallási pacifikálását. A “boszniai” püspökök a Szávától északra, Diakóváron – mintegy “száműzetésben” éltek. Bosznia igazi “fővárosa” már ekkor is  – egészen a középkori Bosznia 1463-as bukásáig – Bobovác lehetett.

Bosznia 12

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s