Törzsi és vezéri helynevek

Tegnap feliratokkal láttam el s némileg kiegészítettem egy régi, 1996-ban készített térképemet, mely a három nyugat-dunántúli megye területén található, 10. századi törzsekkel  és vezérekkel kapcsolatos helyneveket, valamint a feltételezhetően korai (10-11. századi) várakat ábrázolja.

Nyugat-Dunántúl feliratos

Tanulság? A törzsek és vezérek közt nem állapítható meg kapcsolat. 6 honfoglaló törzs és gyakorlatilag minden vezéri nemzetség helynévi nyoma megtalálható a területen. Ez könnyen magyarázható azzal, hogy innen indultak ki a nyugati irányú “kalandozó” hadjáratok.

A nevekből látható állapot nem támogatja Györffy azon feltevését, miszerint egy-egy megyét, egy-egy nemzetséggel lehetne kapcsolatba hozni. Például a Sopron megyében tekintélyes birtokokkal rendelkező Osli nemzetség őse, Súr vezér neve is csak egyike a megyében megtalálható szép számú hasonló helyneveknek. A megyeközpont Sopron mellett pedig éppenséggel Tétény fia Harka szállására utaló helynév szerepel. A Moson melletti Árpádról sem gondolnám, hogy kifejezetten az lett volna a honfoglaló nagyfejedelem székhelye.

Reklámok

Törzsi és vezéri helynevek” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A térképet átnézve nekem az “üres” területek mozgatták meg a fantáziámat. Például a köztudottan – lehet, hogy már a késő avar idők óta – székely-magyarok által lakott Őrség. E szempontból javasolnám kiegészíteni a térképet Zala megye és Szlovénia közeli területeivel is.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s