Ispánsági várak

Ma újabb feliratozott térképet teszek közzé: Magyarország várispánságai

A karikák egy-egy körülhatárolt területtel rendelkező korai megye névadó várai,  a háromszögek a szórt birtokokkal rendelkező (szolgagyőri típusú), vagy egy megyén belüli kisebb körzet (districtus) központját jelentő, netán csak később keletkezett várispánságok székhelyei. (Nem szerepelnek viszont az erdőispánságokból keletkezett északi, északkeleti nemesi megyék névadó várai, hisz az már egy későbbi korszak.)

Külön jellel szerepelnek a nem megyeközpont püspöki székhelyek és néhány különleges eset. Például az ország olyan központjai, mint a régi Budavár és Pestvár – a mai főváros Árpád-kori előzményei.

ispánságok várai m f

Reklámok

Ispánsági várak” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Érdekes kérdés, hogy a sályi Latorvár melyik lenne? (Nem szerepel a térképen) Van akkora, mint Zemplén vagy Borsod, korban is megegyezik. Esetleg egy kisebb körzeté? Vagy a kabaroké lett volna??

  Válasz
  • Korszakban stimmel, azért nem szerepel a térképen, mert nem volt ispánsági központ. Véleményem szerint, mint az Örsúr-nemzetség vára, korai magánvár lehetett.

   Válasz
 2. A maga 3,5 hektárjával nem túl nagy egy magánvárhoz? Méretei alapján is beillik a sorba. Tavaly volt egy kis ásatása a páromnak a várban. A régi szelvényekre bontottunk rá, illetve nyitottunk újat is. Mindenhol 12. századi leletanyag a legkésőbbi és az egész sánc leégett. Majd a 13. században megépíti az Örsúr nemzetség a lakótornyot 100 méterre a földvártól. Érdekesség, hogy egy perun balta is előkerült ősszel, mely tényleg korai, 10-11. századi. Nem hiszem, hogy ebben az időszakban bárkinek is engedélyeztek volna ekkora méretű magánvárat, ráadásul milyen célból?

  Válasz
  • Köztünk szólva, az egész kép, amit az eddigi előfeltevések alapján “látunk”, erősen kétséges. Hajlok arra, hogy a vár inkább 8-9. századi! Én ott voltam egyetemistaként, amikor a helyszínen a Parádi Nándor által 12. századinak meghatározott cserepekre Szőke Béla Miklós habozás nélkül 8. századot mondott! Mi van akkor, ha a leégés mondjuk Árpádék “honfoglalásakor” volt? Persze lehet, hogy erre csak Géza államszervezése idején került sor?
   A várainkról alkotott tévedések sorozata Bóna Istvántól indult ki…(nem akarom bántani, tényleg zseniális volt Bóna, csak sajnos a “hülyeség” irányába ment el, valamiféle “furor hungaricus” munkált benne)

   Válasz
 3. A vár déli része, a torony irányába összeszűkül. Itt a keleti sáncon volt egy átvágás a 80-as években. Ettől nem túl messze északnyugati irányban található egy apró dombocska, amit szintén átvágtak a 80-as években. A tavalyi ásatás érdekessége volt a 80-as években elhagyott spakli és sörös doboz, talán nosztalgikus pillanatokat szerezhetnek Önnek. A második kis domb szelvényének bővítésében találtuk a baltacsüngőt, mely tényleg 10-11. századra utal. Véleményem szerint nem volna elvetendő ötlet folytatni a kutatást a vár területén.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s