Ágasvár

A Mátra egyik régi, majdnem ismeretlen történetű vára a mai Mátraszentimre határában található Ágasvár. Rögtön mellette van egy Óvár is, amely név valószínűleg a két szomszédvár időrendi kapcsolatára utal.

Ha csak a neveket vizsgáljuk is, érdekes következtetésekre jutunk. Ne feledjük, a nevek is dokumentumok, múltunk fontos forrásai. Mivel a konkrét hely azonosítására szolgálnak, soha nem a véletlennek köszönhetik létrejöttüket.

Ágasvárat is már felbukkanásakor, egy 1264. évi hadiesemény (!) kapcsán ugyanúgy hívták, mint a helyét napjainkban. Nyilván a hegy jellegzetes kétcsúcsú (‘ágas’) mivolta alapján adták a rajta épült várnak a magyar Ágasvár nevet. (Megjegyzem, Regéc neve is hasonlót jelent, de az szláv nyelven van és nincsen hozzátéve a magyar -vár utótag,).

Ha már a hadieseményt említettem, nem mellőzhetem a konkrét leírását sem. 1264 őszén kitört a polgárháború, IV. Béla seregei váratlan támadást indítottak az ifjabb király, V. István ellen. Egyik első sikerük éppen Ágasvár elfoglalása volt. Ezt az ott tartózkodó s amúgy családilag a környéken birtokos Záh nembeli Jób pécsi püspök “hűtlenségének” köszönhették.

Régi felmérésem a várról:

Ágasvár

A két csúcson valószínűleg két torony állt. Hasonlóan – a szintén igen nagy múltú – Velem-Szentvid középkori várához.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s