Sopronhorpácsi kiskastély

Egy 1857-ben lebontott nagy múltú épület helyét nyomoztam ki a fennmaradt térképek segítségével. A 18-19. században számos átépítésen keresztülment nevezetes sopronhorpácsi Széchenyi-kastély parkjának északi részén volt egy kiskastélynak nevezett régi épület, ahol a birtokos család tagjai a nagy épület átépítései idején laktak.

Széchenyi Dénes gróf döntött a parkban általa fölöslegesnek ítélt épület lebontásáról, melyet már az 1857-ben felvett kataszteri térkép sem ábrázol. Ugyancsak hiányzik az 1784-ben készült első katonai felmérésről is. Azonban ennek nyilván nem az a magyarázata, hogy már akkor sem létezett. Sokkal inkább arra gondolhatunk, hogy a térkép készítője akkor nem foglalkozott a fallal kerített kastélyparkon belüli terület alaposabb ábrázolásával.

Minden valószínűség szerint ez a kiskastély volt az a “majorbeli udvarház”, melyről a Nádasdyak birtoklása idején, 1608-ban részletes magyar nyelvű összeírás készült. Nívós épület lehetett, mert az úrnak és az úrnőnek is lakrésze volt benne. A Metőc-patakhoz közeli sík területen a kor szokása szerint nyilván vizesárok is lehetett körülötte, melyet talán a barokk park kiépítésekor tüntethettek el.

Megjegyzem, az összeírás idején ez az úrnő, a ma is világhírnek örvendő Báthory Erzsébet volt.

A kiskastély a 2. katonai felmérés térképén:

Sopronhorpács 2

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s