Régészeti lelőhelyek a szerb határon

Eszébe jutott a megelőző feltárásokban érdekelt régész lobby tagjainak, hogy a megépíteni szándékozott déli határkerítés régészeti lelőhelyeket is érint s emiatt annak nyomvonalán megelőző feltárásokra lesz szükség. Az állami nagyberuházás miatt persze erre speciális szabályok vonatkoznak, tehát állam bácsi egyik zsebéből a másikba rakosgatja át a pénzt. Mégsem mindegy az egyik állami eltartott, mennyi pénzt kap a másik által kezelt nagyobb zsebből. Ami megjegyzem, nem valami égi ajándék, hanem – többek között – a mi befizetett adóinkból származik.

Mindez persze maximálisan alkalmas a parasztvakításra is, hisz ki volna olyan dőre, hogy kétségbe vonná múltunk emlékei feltárásának szükségességét? Demagógia mehet ezerrel…

Persze kérdezhetnénk, miért pont ezeken a helyeken? Mert itt van rá most elkölthető pénz – lehet a lakonikus válasz. Mégsem jól van így az egész régészeti finanszírozás kishazánkban! Hisz komoly tudományos munkára olyan helyeken gyakorlatilag nincsen forrás, ahol éppen nem épül semmi sem.

Például tudtommal egyetlen várhelyet sem érint a jelenlegi államhatár s annak 25 m-es sávja. Nem lehetne esetleg a pénzek valami mikroszkopikus töredékét beruházástól független tudományos célokra, mondjuk a várakkal kapcsolatos érdemi kutatásra és feldolgozásra is fordítani? Talán ezért is kéne lobbizni, kedves kollégák?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s