Szabolcs várának keltezése

A Kárpát-medence egyik legimpozánsabb sáncvára emelkedik a megyének is nevet adó községben. A szabolcsi régészet nagyjai Jósa Andrástól Németh Péterig egyaránt ásatásokat folytattak a nevezetes várban. A történészeket hadd ne soroljam fel egyenként, akik azután értelmezni próbálták a régészek adatait. Szabolcs honfoglaló vezér volt-e, vagy a megye Szent István által kinevezett első ispánja? – folyt a vita.

Magát a sáncvárat sokáig automatikusan őskorinak tartották a szakemberek. Csak a laikusok kedvéért mondom, gyakran arról, aminek a korával nem vagyunk tisztában, alaptalanul is rámondjuk hogy őskori… Németh Péter 1969-70-es ásatásai azonban egyértelműen bebizonyították, hogy az első évezred végénél előbb nem épülhetett. A sánc földjéből előkerült leletek, melyek a földmunka során kerültek oda, egyértelműen alulról keltezik a vár építését. Ezek egyike az 1970 nyarán előkerült kis bronzcsat:

szabolcsi csat

Most nem mennék bele, hogy egy ilyen hétköznapi viseleti tárgyat vajon mennyire lehet pontosan keltezni. Szerintem semennyire. De persze “tudományos” alapon egyesek szerint a 11. század első felére jellemző, mások szerint meg valamivel korábbi. Az egésznek természetesen csak amiatt van jelentősége, hogy az egész várat keltezi!

Túl azon, hogy ekkora terhet a kis tárgy semmi esetre sem “bír el”, egy régi anekdotát azért el kell meséljek, hogy tovább bizonytalanítsam a líra alakú csaton alapuló elmélet híveit: Vékony Gábortól – aki sajnos 2004-ben távozott közülünk – hallottam, személyes élményeként mesélte nekem, hogy maga is ott volt, amikor ezt a csatot az egyik ásatási munkás “jutalom” reményében bemutatta az ásatást vezető Németh Péternek. Az volt  a gyanúja Vékonynak a későbbi kocsmai beszélgetés alapján, hogy az nem is a várból származott, hanem máshonnan. a zsebében hozta magával a későbbi hideg sörök reményében az illető. Tudtommal ezt a sztorit Vékony nem írta meg sehol sem. Ennyit a “régészeti keltezések” sziklaszilárd mivoltáról…

Mivel a legfeltűnőbb és legismertebb korai magyar (?) várak egyikéről van szó, természetesen a keltezése nagyon fontos kérdés. Egy adat, azonban nem adat. További természettudományos tényekre, a sáncban lévő faminták vizsgálatára lenne szükség.

Szabolcs légi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s