Montbeltől Csepregig

Tegnap nem mindennapi élményben volt részem. A csepregi horvát kisebbségi önkormányzat vezetőjének, Kissné Krály Máriának szervezésében részt vettem egy peresznyei látogatáson, majd egy esti csepregi előadáson.

A horvát-magyar közös történelem jelentős alakja volt a csepregi – jobb sorsra érdemes – főtéri kastély utolsó főúri lakója, daruvári Jankovich Gyula gróf (1820-1904). Az ő feleségét Montbel Lujza Máriának hívták (1836-1923). Családneve alapján francia, de persze édesanyja a fiatalon elhunyt magyar Sigray Anna grófnő (1814-1838) volt. Apja, Montbel Vilmos Izidor (franciául: Guillaume-Isidore Baron de Montbel) nevezetes szerepet játszott, mint Bourbon-párti royalista politikus, a 19. századi francia történelemben.

Az ő második házasságából született 1836-ben Lujza leánya, aki édesanyja korai halála miatt annak testvérénél, gróf Esterházy Ferencné Sigray Felíciánál Peresznyén nevelkedett s aztán 1854-ben kötött házasságot Jankovich Gyulával, a Boldogasszony-kápolna építtetőjével.

Lujza féltestvérének, Pálnak (Paul Baron de Montbel) a dédunokája, Alix de Cazanove, egy barátnője társaságában járt tegnap Csepregen s osztotta meg velünk a családjában még ma is élő (!) 19. századi csepregi emlékeket, élményeket. Nyakában egy olyan medált viselt, melyet nagyanyja még az utolsó csepregi grófnőtől kapott annak idején emlékbe.

A Montbel grófok címere:

Montbel

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s