Páka ostroma

Erzsébet özvegy királyné, a kun “császárlány”, IV. László édesanyja 1280 tavaszán, mint a déli tartományok kormányzója – többek között – Páka várának elfoglalásáért jutalmazta asztalnokmesterét, Hahót nembeli Panyit fia Jakabot.

Két dolgot nem tudunk azonban biztosan: hol volt ez a vár? Milyen összefüggésben került sor az ostromára? Miért és kitől?

Ellenkező irányból közelítve meg a problémát, van egy Páka (horvátul Paka) nevű, ismeretlen történetű, biztosan ebből a korból származó, régészetileg is megkutatott s részben helyre is állított várromunk a Kalnik hegységben, a Varasdot Zágrábbal összekötő régi út – s a mai autópálya – mellett:

Páka V tp1

Kézenfekvő a kettőt összehozni, legalábbis nagy a valószínűsége, hogy ez s nem egy másik – ismeretlen – Páka nevű vár volt az 1280-as esemény helyszíne. Történeti összefüggése pedig talán az, hogy miután 1279 végén Fülöp fermói püspök, a Magyarországra küldött pápai legátus kiátkozta a fiatal magyar királyt, 1280 elején kitört a polgárháború, egyesek a király mellett, mások viszont ellene ragadtak fegyvert. Előbbiek elfogták a pápai követet, utóbbiak viszont magát a királyt tartóztatták le. Az özvegy királyné s emberei minden bizonnyal előbbiek, Páka korabeli birtokosa pedig utóbbiak közé tartozhatott.

A vár Szabó Tibor által készített, Szatanek József által megrajzolt alaprajza:

Paka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s