Nógrád, Csongrád, Visegrád

A -grád végződésű várneveink eredete nagyon régóta foglalkoztatja a történelem tanulmányozóit. De itt nem akarok historiográfiai áttekintésbe fogni, csak a kérdés lényegénél maradjunk. Spontán népi elnevezésekről lehet-e szó, vagy valaki szándékosan nevezte el őket? Nos, hajlok az utóbbira…

A direkt várneveket valaki, leginkább az építtető szokta adni. Még utólagos névváltoztatásról is van adatunk: Marosvárból így lett Csanád.

Történelemről alkotott elképzeléseinket természetesen nagyban befolyásolják a különböző szintű iskolákban hallottak, a kézikönyvekben, tudományos munkákban olvasottak. Tegyük hozzá, utóbbiakat is az előbbiek. Tehát akár bizonyos megalapozatlan dolgok is a sok ismétlés után, spontán módon “tényekké” válnak.

A három -grád végződésű, korai magyar megyeszékhely közül csak Visegrádon voltak érdemi kutatások, Csongrád esetében még az eredeti vár helyéről is eltérő elképzelések vannak “forgalomban”. Visegrádon kétségtelen  a Sibrik-dombon épült vár 11. századi használata. Másik kérdés, hogy eredetileg mikor épült? Pontosabban fogalmazva, az nem kérdés, hogy az előzményét jelentő Pone Navata nevű római erőd még a 4. században létesült, csak az a kérdés, hogy mikor vették azt a korai középkoriban újra használatba? Nógrádon is több ásatás volt már, de a vár korai történetéről mégsem tudunk igazán szinte semmit.

De egyszerűsítsünk a dolgon: Hogyan lehetséges, hogy az Árpádok az amúgy magyarlakta vidékeken felépült, ráadásul fontos igazgatási szerepet is betöltő várakat szláv nyelven (!) -grádnak nevezték el?

Visszakérdezek: ki mondta, hogy az Árpádok nevezték el őket? “Tudományos” alapon erre ugye azt lehetne mondani, hogy itt 1000 előtt még nem volt semmi! S ezt ki mondta? S milyen alapon?

Az összes fentebb sorolt kérdés megoldása akkor lesz lehetséges, amikor bizonyos “tudományos” dogmáktól függetlenül próbálunk majd meg választ keresni rájuk. Nem a magyar, a szlovák, a bolgár, a horvát….nemzet ősi dicsőségét próbáljuk meg visszamenőleg igazolni, hanem ugyanolyan tárgyilagossággal keresünk választ, mintha a maorik vagy a kambodzsaiak történetét tanulmányoznánk kívülállóként.

A komolyan vehető tudomány ugyanis itt kezdődik, a többi csak az iskolában tanult dolgokból levont – gyakran hamis – következtetés.

A csongrádi vár helye, szerintem:

Csongrád tp1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s