Keveaszó és a hun fejedelmek temetője

Kézai Simon, IV. László udvari papja, majd az ő nyomdokain az összes későbbi krónika megemlíti, hogy a hunok bejövetelekor vívott harcokban elesett Keve, Béla, Réva és Kadocsa hun vezéreket Keveaszón (téves olvasattal: Keveházán) temették el (maga Kézai – ebben a többiek nem követték – még Attilát is ide “temetteti”!).

Ott egy díszes kőbálványt emeltek tiszteletükre az országút mellett. A névben nem nehéz ráismerni a mai Kajászó község nevére.

Baracska határának Kajászóval szomszédos részén egy 170 cm magas római Jupiter-oltárkő került elő a földből, Juno, Minerva és Bacchus istenek ábrázolásával, melyet 1928-ban szállítottak be a Pusztatemplom romjai mellől Baracska központjába.  Ma is megvan! Most a székesfehérvári múzeum római kőtárában tanulmányozható. Érdekessége, hogy utólag egy domborművű kettős keresztet véstek rá.

Baracskai kő kettőskereszt

Ezzel nyilván arra utaltak, hogy a későbbi magyar királyok őseinek tartott hun elődök nyugszanak a később Szent Iván templommal is megszentelt helyen (most a legenda kedvéért tekintsünk el attól, hogy mindez persze csak Kézai fantáziájának köszönhető!).

Hol van a lelőhely?

Eckhardt Sándor: Attila a hun mondában, 1940-ben még azt írja, hogy a katonai térképen egy pusztatemplom romjai vannak berajzolva. Ez azonban félreértés lesz, mert egyik katonai térképen sem szerepel a templomrom jelzése. Eckhardt gondolom egy “kat. térkép” rövidítést értett félre, mert valójában a kataszteri térkép tartalmaz egy Pusztatemplom és egy Egyházi korcsma feliratot, melyek az 1920-es években még ismert helyet jelölik.

Baracska Pusztatemplom

A helyszín a közelmúltban (ma már hétvégi házakkal van beépülve):

Baracska-Keveaszó tp1

Reklámok

Keveaszó és a hun fejedelmek temetője” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Ez ugyanolyan történészi téveszme, mint a többi Óbudával kapcsolatos dilettáns történész dogma. A Keve(Noé-hegy) ma is ott áll, ahol évszázadokkal ezelőtt is állott! Sicambria-Óbuda meg hegytetőn és hegy oldalában létezett, és nem szigeten! Pláne nem Kajászón.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s