Kersztinja vára

A mai horvát-bosnyák határ közelében, a Petrova Gora hegységben, a középkori Zágráb (újkori Modrus-Fiume) megye területén található Kersztinja (horvátul: Krstinja) várromja.

Amiatt jutott eszembe, hogy vajon mit gondolhatunk az építési idejéről?

Ha mechanikusan értelmezzük a ránk maradt adatokat, akkor 1504 és 1520 között épült (volna). Mert a birtokot előző tulajdonosaitól, a Szankovicsoktól 1504-ben vásárolta meg Frangepán Gergely kalocsai érsek s magát a várat konkrétan csak akkor említi oklevél, amikor azt 1520-ben rokonaira, a szluini Frangepánokra hagyta. Vajon helyes-e a megoldás? Szabad-e a források várral kapcsolatos hallgatásából ezt a következtetést levonni?

Elvileg szabad, de gyakorlatilag nem helyénvaló. Nem szükséges kelléke ugyanis egy adásvételnek a birtokon lévő vár konkrét megemlítése. Semmi elvi akadálya sincsen annak sem, hogy a kersztinjai vár akár több évszázada is létezhetett 1520 előtt. Ahogyan az sem kizárt persze, hogy az érsek építtette azt a Jagelló-korban, 1504 és 1520 között.

A két elvi lehetőség közül az előbbit vélem valószínűbbnek, ugyanis Kersztinja körül már korábban, 1388-ban – amikor a Szankovicsok kapták Zsigmond királytól – is uradalom volt. Az Anjou-kori királyi várak pedig zömmel még az oligarchia felszámolásakor kerültek “államosításra”. A Kersztinja környékén az Árpád-korban birtokos Ladihovicsok éppenséggel a kiskirály Babonicsoknak voltak a rokonai.

A vár 1701-ből származó alaprajza:

Kersztinja 1701

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s