Gönyű vára

Nagyon kevés olyan történelmi adatokkal rendelkező várunk van, melynek mégsem ismerjük a konkrét a helyét. Ezek egyike a Győr megyei, Duna-menti Gönyű.

Feltételezhetően az Anjou-korban épült. Noha várként csak 1433-tól említik, építése Csór nembeli Gönyűi Tamás királyi ajtónállómesternek (meghalt: 1358) vagy fiának, Jánosnak tulajdonítható, akik I. Lajos idején Gönyűre tették székhelyüket. 1402-től a fiúsított Gönyűi leányok, Apollina és Anna kezével özdögei Besenyő Pál horvát báné (meghalt: 1432) és a losonci Bánfiaké volt, akik 1433-ban cserébe adták a királynak. Ekkor, Zsigmondtól Hédervári Lőrinc kapta adományba. A Héderváriak itteni várnagyát 1447-ben említik. A 15. sz. közepén valószínűleg elpusztult, mert későbbi adatainkban már nem szerepel.

A felsorolt tényekből láthatjuk, nagyurak tekintélyes rezidenciája volt. Mégsem ismerjük a helyét!

Mit lehet ilyenkor tenni? Bele kell képzelni magunkat Gönyűi Tamás helyzetébe! Én vagyok a terület ura s el kell döntenem, hová épüljön a vár…

Nos, a legjobb a későbbi – Mária Terézia korában épült – fogadó útmenti s egyben Duna fölé magasodó helye. A  szintvonal mintha egy árok helyét jelezné a mai épületegyüttes udvarán:

Gönyű tp1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s