Nemesludrova

Egy pozsonyi úriember (Anton Zahradnik) hívta fel tegnap a figyelmemet a liptói Nemesludrova (szlovákul: Ludrová) ragyogó megtartású, ráadásul festői környezetben elhelyezkedő várhelyére.

Nemesludrova 2015

Eddig csak a falu déli szélén található későbronzkori sáncvár (hradisko) szerepelt a készülő várlexikon anyagában. Az attól közvetlenül északnyugatra, a település felett közvetlenül emelkedő hegyen viszont egy szép Árpád-kori vármaradvány látható.

Nemesludrova tp1

Megjegyzem, nem az egyetlen Liptó megyében! Ugye vannak bizonyos történészi előfeltevések, például a lakatlansági elmélet a Kárpát-medence erőd, hegyes peremvidékein. Újabban azonban egyre-másra kerülnek elő bizonyítékok arról, hogy bizony ezeken a “korai” időkben lakatlannak vélt helyeken is éltek. Hozzátenném, az őskor óta mindig is…

Nemesludrova területe egyébként a Balassa ősöké volt már 1323, a falu első említése előtt is. Őket sejthetjük a ludrovai vár építtetőiként. A források hallgatásából persze csak igen óvatosan szabad következtetéseket levonni! Ezért óvatosan mondom, hogy a vár minden bizonnyal a helység első okleveles előfordulását megelőző időkben funkcionálhatott s az Anjou-kor elején már be is fejezhette aktív életét.

Végül egy kép, melyen a várhely hátterében a Liptói-havasok is láthatók:

Nemesludrova 1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s