Somlóvásárhely, Szent István alapítása

Legrégebbi apácakolostoraink egyike volt az első királyunk által alapított somlóvásárhelyi rendház. A bencés apácák első főnöknője I. István Skolasztika nevű rokona – talán unokatestvére – volt.

Noha a téma kutatói többen is úgy vélték, hogy az épületegyüttes barokk átépítését követően fogalmunk sincsen annak középkori formájáról, ez tévedés! Fennmaradt ugyanis 1787-ből az akkori barokk átépítés tervrajza, melyen feketével látjuk a korábbi épületeket. A meglepően kisméretű középkori Szent Lambert templomot a terven még belefoglalták volna – mint szentélyt – az új, barokk templomba. Az építkezés során azonban meggondolták magukat s 90 fokkal elforgatva, déli szentéllyel valósították meg a ma is álló templomot.

Somlóvásárhely b

A másik tanulság, hogy a barokk kolostorépület, sőt az épületegyüttes északi és délnyugati elemei is magukban foglalhatnak középkori részleteket, merthogy tökéletes kontinuitást mutatnak a ma is tető alatt lévő házak egy részével. Nem nehéz a mai műholdképen azonosítani az 1787-es terven már feketével szereplő – tehát vélhetően középkori eredetű – épületeket:

Somlóvásárhely mh

A kolostor erődítve is volt, de annak már napjainkra nem maradt felszínen látható nyoma.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s