A somogyi Nógrád

Csánki Dezső történelmi földrajzának megjelenése óta tudjuk, hogy Somogy megyében is volt a Dráva mentén, Légrád és Zákány vidékén egy Nógrád nevű település. Ugyan csak Mátyás-kori, azaz 1468-as és 1471-es említéseit ismerjük a középkort követően elenyészett településnek, neve mégis nagy múltra utal. Főképp a közeli s vele egy időben szintén emlegetett Légráddal együtt! Utóbbi ugyanis neve szerint baloldali, azaz Dráva balparti várat jelent, míg a Nógrád esetleg hozzá képest lehetett ‘Újvár’?

Ráadásul mindkettő teljesen ismeretlen a korai magyar történelemben! Aminek valami oka kell legyen. Elméletileg persze a források hallgatása lehetne a véletlen műve is…

Másik és valószínűbb lehetőség, hogy a “magyar történelem” gyanánt ismert korszaknál régebbiek! Vékony Gábor egy írásában fel is vetette, hogy a Duna-kanyar vidéki Visegrádhoz és Nógrádhoz hasonlóan a Dráva-Mura összefolyásánál lévő fontos közlekedési ponton épült Légrád és Nógrád is a bolgár birodalom 9. századi határait védte. Utóbbiról a köztudat nemigen tud, pedig a bizánciakkal és a frankokkal egyenlő erejű nagyhatalom volt a 9. században.

(Akit bővebben érdekel: A Kárpát-medence népi-politikai viszonyai a IX. században. In: Életünk XXXV. (1997) 1145-1170, 1317-1340.)

A Dráva-parti Nógrád helyét elárulja az oklevelekben vele együtt emlegetett Bogárdi helynév. Azonos lehet a ma Földvárként ismert hellyel Őrtilos határában. Egy eddig ismeretlen múltú jelentős sáncvárról van szó, melyet nem igazán tudtunk hová tenni a történelemben.

Sándorfi György és Nováki Gyula felmérése a várról:

Őrtilos-Földvár

A térképen jól látható, hogy a fennsík felől jól védhető várhoz a Dráva partjáról egy kényelmes út vezet fel. Az erődítmény helyének kiválasztásánál nyilván fontos szempont volt a korabeli forrásokban is emlegetett drávai folyami hajózás:

Őrtilos-Földvár tp

Légrádról szóló írásom céges honlapomon olvasható: http://www.oroksegvedelem.hu

Ajánlom figyelmébe lehetséges közreműködésemet mindenkinek, aki segítségre szorul “múltunk jövője” kapcsán.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s