Pusztafödémes – új felfedezés!

Tegnap újabb adagot kaptam PL amatőr kutató műholdas megfigyeléseiből. Neki köszönhető egy újabb szenzációs objektum megismerése! Ezúttal a történeti Pozsony vármegye Csallóköztől északra lévő sík vidékéről, az ún. Mátyusföldről.

Pusztafödémes (szlovákul: Pusté Uľany) határában, a Fekete-víz mentén láthatunk egy nagyméretű, késő-középkori kastélyhelyet. Majdnem azt írtam, hogy ismeretlen történetű! Egy adatot sikerült azonban találnom róla, Házi Jenő posztumusz megjelent Pozsony vármegye középkori földrajza című könyvében:

Apácakörmösd (a mai Dunajánosháza) határjárásában, “1367-ben Födémes várnak van említve, amely a Feketelak nevű sziget közelében fekszik, ezt áradás miatt megközelíteni nem lehetett (Dl. 5593-94, 7054).”

Azért nagyon érdekes a mostani felfedezés, mert eddig azt hittük, hogy az ilyenfajta négyszögletes alaprajzú árokkal övezett kastélyokat 1400 körül, vagy később kezdték építeni. Pusztafödémes azonban korábbi! Fontos adalék lehet ez az Anjou-kori világi építészet történetéhez. Birtoktörténeti adatokból a Rátót nemzetségből származó kazai Kakas család építkezését sejthetjük benne.

Pusztafödémes mh

Reklámok

Pusztafödémes – új felfedezés!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s