Pocsaj régi vára

A napokban, PL megfigyelései között meglepetéssel láttam Pocsaj nagy kiterjedésű sáncvárát. Ilyen határozottsággal a műholdkép alapján nem is fogalmaznék, ha a topográfiai térkép is nem mutatná egyértelműen a jelenséget.

Rögtön eszembe jutott Szalárdi János “Siralmas magyar krónikájának” egy adata I. Rákóczi György pocsaji építkezéseiről: “igen alkalmatos helyen lévén egy nagy töltésű régi puszta földvár”…. (utána arról ír, hogy hogy ebbe építették volna az új fejedelmi kastélyt, ami azonban már nem stimmel! – azt ettől a helytől mintegy 600 m-rel délkeletre, a Berettyó és az Ér régi összefolyásának szögében építették fel).

A folytonos sánccal övezett vár valamivel nagyobb, mint a megyének nevet adó bihari társa! Mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem illik a forgalomban lévő elméletek egyikébe sem Bihar vármegye régmúltját illetően. Hogy az országét már ne is említsem!

A helyszín műholdképe:

Pocsaj sáncvár mh

Ugyanez térképen:

Pocsaj tp1

A dolog tanulsága, hogy nem csak kisebb és a felszínen már alig látható jelenségek maradnak néha ismeretlenül, hanem ilyen komoly, nagy objektumok is. Kíváncsian várom,  a közelben élő várbarátok közül kitől kapok róla felszíni fotókat?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s