Nyüved

A Berettyó-menti Nyüved község (románul: Niuved) mellett, a folyó régi kanyarulatában is látható a Google felvételén egy folytonos sánccal övezett, kb. 300 m átmérőjű terület.

Nyüved mh

Mint a Pesty Frigyes kezdeményezésére 1864-ben végrehajtott nagy helynévgyűjtés korabeli adataiból tudjuk, a helyiek Vártelek néven ismerték (ismerik?) s hajdani vár helyeként tartották számon.

Közelmúltbeli román térképen:

Nyüved tp1

Formailag nagyon hasonlít a közeli pocsaji Sziget sáncvárához. Itt azonban alaposabban eltüntethette a szántóföldi művelés a sáncot, legalábbis a térkép már nem jelzi. Melyik korszakba tartozhat? A lehetőségek a bronzkortól a kora-középkorig nyitva állnak.

Felmerülhet, hogyan lehet egy ilyen kérdést megválaszolni? Nagy felületre, azon belül a sáncra kiterjedő alapos régészeti feltárással (drága dolog s persze szerencse is kell hozzá). Ha nagyon hiszünk a felszíni cserepek mindenhatóságában (ne tegyük!), akkor elegendő egy komolyabb terepbejárás is. Azonban volt már rá példa, hogy bronzkorinak hitt sáncvárról – ami tényleg tele van a korszak leleteivel – kiderült, hogy az valójában 1597-ben épült (Vác-Pogányvárról beszélek). A legszerencsésebb, ha természettudományos kormeghatározásra nyílik lehetőség. Utóbbi esetben csak a mintavétel esetleges hibalehetőségeit kell kiszűrni. S természetesen mindent a megfelelő kritikával és összefüggéseivel együtt kell értékelni. Tehát nem mindegy honnan származik a minta s az mit is keltez?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s