A vasi Vasvár

Vas vármegye névadó központjának várát régóta keressük. Magam még ifjú kutatóként, 1987-ben javasoltam a későbbi Szent Mihály társaskáptalan egyházának dombját, mint lehetséges helyszínt. Velem vitába szálló barátaim viszont a jelenlegi temetőnek s benne a Boldogasszony-templomnak is helyt adó dombot hozták szóba lehetséges helyszínként (itt – pontosabban a lábánál – még a maradványait is felismerni vélték).

Az én régi javaslatom a védelmi, “stratégiai” szempontoknak legjobban megfelelő helyet választotta ugyan ki, de mai szemmel már úgy látom, nem volt igazam. A temető dombján sincs várhely, ez szerintem egyértelmű. Ha lett volna annak nyoma maradt volna, de az ott nincsen (a felismerni vélt, régészeti leleteket nélkülöző jelenség szerintem geológiai eredetű)!

De most nem a régi vitát akarom folytatni…Inkább a régi kérdésre keresem a választ. Ami elég kézenfekvő s egyszerűbb, mint gondolnánk. Van ugyanis egy régóta ismert, de a város történetében amúgy a helyét nem lelő várhelyünk.

A város névadó vára ez az eddig – általam is, tévesen – későbbinek vélt várhely lesz. Írott történeti adatainkban sajnos nem szerepel, de egy 1741-es kéziratos térkép még ábrázolja:

Vasvár 1741 részlet

Beleillik a hasonló korú, kerek és nagyjából 50 m átmérőjű várak közé, mint Babót, Karakó vagy Szolgagyőr s még folytathatnám. Csak a régi – túlhaladott – elméletbe nem illik, miszerint szabolcsi, borsodi típusú több hektáros robusztus sáncvárakat kellene találni minden megyeszékhelyen.

Mai helyszíne is azonosítható, noha a 18. századi térkép igencsak elnagyoltan ábrázolja ezt a témája (egy határvita) szempontjából amúgy mellékes elemet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s