Van rajta sapka?

Ma ismét a menekült-kérdéssel foglalkozom. Valamit ugyanis tényleg tenni kell.

A magyar kormány uszító, embertelen bevándorlóellenes kampányáról nincs mit mondani, az gyalázatos. A “bevándorlás” (ami ugye nem is hozzánk irányul) persze csak ürügy, hogy elterelje a lakosság figyelmét az ország katasztrofális gazdasági és erkölcsi helyzetéről. Utóbbi kifejezésen a “törvényesített” rablást, lopást, a közpénzek és a közvagyon magánzsebekbe történő szemérmetlen átcsoportosítását értem.

Ettől függetlenül a menekültek és a bevándorlók problémája valóban létezik s tényleg össz-európai választ igényel.

Nem akarom sem mentegetni, sem bűnbakként beállítani az Orbán Viktort – hol bíráló, hol meg elvtelenül fedező, de mindenképpen  – hatalmon tartó, Angela Merkel német kancellár asszonyt. Sajnos a napokban ő is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett. Egyrészt reményt adott a szíriai menekültek németországi befogadására s emberséges hozzáállásra buzdít. Másrészt viszont a schengeni szabályok betartását kéri Magyarországtól.

Ugye nem nehéz belátni, hogy a kettő egyszerre nem lehetséges. Az egyébként általam nem mentegetni kívánt Orbán és kormánya csak rosszat tehet. Ha emberséges és kiengedi a menekülteket Németországba, akkor az a baj. Ha meg nem engedi ki, akkor meg az…

Egy biztos, valami emberséges irányba kell változtatni a közös európai szabályokat, de természetesen szabályozott keretek közé terelve a folyamatot. A menekültekről gondoskodni kell, a gazdasági migránsok kérdését pedig mérlegelni szükséges s esetükben sem szabad teljesen elzárkózni. Nem nehéz belátni, hogy Európának  – nem válogatás nélkül persze – még rájuk is szüksége lehet. Sőt, van!

Reklámok

Van rajta sapka?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Fából vaskarikát még maga Orbán Viktor sem képes kovácsolni, bármilyen módon is tud hárítani és mellébeszélni. A problémát az Unió liberális bevándorlásügyi politikája generálta, neki is kell megoldania. Itt nálunk Magyarországon jó megoldás nem létezik. Mint ahogy az sem véletlen, hogy Ausztria gondolkodik a Schengen előtti határok felállításában. S az is nyilvánvaló, mi a menekültek legnagyobb részének számára tranzitországnak számítunk, nem célállomásnak.
    Amúgy meg – amiről senki nem beszél, hasonló a szitu, mint az USA- Mexikó-i határon. A szabadság hazájában, a liberális mintademokráciában ott van aztán komoly kerítés meg lőnek is ám néha, ha kell. Erről sem Amnesty International, sem más emberi jogi szervezetek nem beszélnek, vajon miért? Mert pénz beszél, kutya meg ugat. Ott tiporják meg legjobban az emberi jogokat, ahol leginkább papolnak róla.
    A ” Nyugat-nak” meg semmi szüksége már a bevándorlókra, ebben óriásit téved a blogíró. Társadalmi-szociális feszültségeket kelt tömeges beözönlésük, polgárháborúkhoz és a nemzeti-szocialista, fasiszta ideológiák felerősödéséhez fog vezetni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s