Bajót vára

Érdekes – s persze nem tudjuk mennyire fiktív – történetet ír le Kézai magyar krónikaszövege az Esztergom megyei Bajótról. Simon és Bertrand, a későbbi Nagymartoni (Fraknói) család ősei Aragóniából, Imre király felesége, Konstancia kísérőiként jöttek volna Magyarországra. Eredeti hazájukban Bajót nevű váruk volt s emiatt nevezték új hazájukban “első szállásukat” is ugyanígy.

Később már csak arról értesülünk, hogy 1317 előtt Csák Máté hívei megostromolták, majd 1332-ben Nagymartoni Pál országbíró kiegyezett egy birtokcsere (Kabold várának átengedése) fejében a várat leromboló Csákokkal.

A kérdés csak az, hol volt a bajóti vár? A régészeti topográfia – egyébiránt nagy érdemű – szerzői a középkori templom helyén vélték megtalálni. Györffy György pedig jobb híján az Öregkő-hegyen, a környék legmagasabb pontján kereste. Az előbbit azért nehéz elképzelni, mert a templom is középkori, meg még hosszan sorolhatnánk a nyilvánvaló ellenérveket…

Az utóbbi hegyen meg semmi nyoma. Viszont valahol mégiscsak volt! Ilyenkor “várépítő” szemmel körül kell nézni, hol van a határban várépítésre alkalmas pont. Egyet találtam, Repec-hegynek hívják.

Jó lenne, ha megnézné valaki:

Bajót tp1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s