Szulejmán szigetvári halála

A török birodalom legnagyobb uralkodója, I. Szulejmán szultán és  kalifa, hetedik magyarországi hadjáratán, 1566 szeptember 6-án, a Zrínyi Miklós által védett  Szigetvár ostroma közben, két nappal a vár elfoglalása előtt vesztette életét. Nem harc közben, hanem az akkor 72 éves férfi valamilyen természetes okból a sátrában halt meg. Ezt  a tényt azonban mindaddig, míg Szokollu Mehmed nagyvezír nem tudta értesíteni a fiát, Szelim trónörököst, gondosan titokban tartották.

Ezért – meg persze a későbbi Isztambulba szállítás miatt is – megfelelő szakemberek tartósították a testet, a romlandó belső szerveket pedig titokban a szultáni sátor földjébe ásták el. Később a Szulejmán szívét tartalmazó urna számára pompás márványburkolatú síremléket, türbét emeltek. Forrásaink szerint ezt ugyanaz a Szinán nevű híres építész tervezte, mint az isztambuli sírhelyet.

Kanuni_Sultan_Suleymans_tomb

A szigetvári síremlék hasonlóan igényes épület lehetett! A magas dombon épült fehérlő türbe az 1664-ben ott járt Evlia Cselebi török világutazó leírása szerint már messziről, a szigetvári mezőről is látszott. Megtalálására mégis 1971-ig kellett várni. Másik kérdés, hogy pécsi kutatók már évek óta újra keresik a helyszínt s “szenzációs” bejelentésük szerint hamarosan rá is fognak akadni.

Az elméleti kérdés már csak az, hogy meg lehet-e ugyanazt többször is találni? Van-e második megtalálása egy a múzeumi adattárban már dokumentált épületnek? Vagy a valódi tudományos “érdem” annak felismerése, hogy a keresett helyet már régóta ismerjük?

Holnap folytatjuk…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s