Megoldás menekült-ügyben

Mit kellett volna s most mit lehet csinálni?

Ha eltekintünk a magyar kormány ócska és embertelen demagógiájától, az egész menekült-probléma belpolitikai haszonszerzési célú, figyelem elterelési felhasználásától, még mindig marad a reálisan létező, megoldandó feladat.

Kérdezik tőlem is, én mit tennék? Mivel össz-európai ügyről van szó, kivenném azt a “nemzetállami” hatáskörből. Csakis közösen és összehangoltan lehet ugyanis kezelni a kérdést. Nem megoldás, hogy az egyes tagállamok határkerítéseket húznak egymás közé s megpróbálják az önzésre alapozva kívül tartani az emberiességi okból ténylegesen segítségre szoruló “migránsokat”.

Igenis meg kell védeni a szabadságot, az  emberiességet, a szekularizált, multikulturális társadalmat. Nem helyénvaló az iszlámot sem démonizálni. Egy 1400 éve létező, világtörténelmi súlyú, több mint 1 Mrd embertársunk által gyakorolt világvallásról van szó. A kereszténységet sem az inkvizíció, a kegyetlen kínzások, az eltérő nézetet vallók üldözése és a máglyahalálok szemszögéből emlegetjük. Ha azt az utat járjuk, amit Orbán és szélsőséges társai ajánlanak, akkor egy hajszállal sem vagyunk különbek a fanatikus iszlám-szélsőségeseknél és tulajdonképpen ugyanazt az ideológiát hirdetjük, csak más színekben. A világ mai kereszténysége, élén Ferenc pápával, már nem ezt képviseli.

Tehát mi kell? Normális befogadó táborok. Korrekt menekültügyi eljárás mindenkinek tolmácsokkal, jogorvoslati lehetőségekkel. (helyre kell állítani Magyarországon is ehhez az igazságszolgáltatás tényleges függetlenségét). A háború elől menekülőknek feltétlenül (a “gazdasági” migránsoknak pedig egyéni mérlegelés alapján) menedékjogot kell (vagy lehet) biztosítani. Aki végül nem kap letelepedési engedélyt, azt civilizált módon vissza kell juttatni oda, ahol biztosítható a megélhetése.  A menekültekkel kapcsolatos terheket közösen kell viselni. Ha lehet, persze önkéntes alapon. De olyan nincsen, hogy egy ország kivonja magát.

Közröhej, amit Orbán országa – sajnos az én hazám – jelenleg művel. Tartja a markát az európai pénzekért, de a közös munkából és felelősségből kivonja magát. El kéne dönteni, hogy egy anakronisztikus magyar rezervátumot, egy árvalányhajas,  reménytelen köldöknézést akarunk, vagy hazánkat az európai civilizáció, a szabadság, a fejlődés és a jogállamiság keretei közé szeretnénk juttatni.

Utóbbiba beletartozik az egész emberiséggel kapcsolatos felelősségvállalás is. Nota bene, még Banglades és Szudán gondjai is.

Reklámok

Megoldás menekült-ügyben” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Jóska teljesen egyetértek azzal, amit jól összefoglaltál . Én is az európai civilizáció, a szabadság, a nyitottság,az értelmes munka /teljesítmény szerinti gazdagodás, a fejlődés és a jogállamiság pártján állok és ezt az irányt kívánom unokáimnak is.

  Válasz
 2. Demagógia amit írsz azzal, “hogy amit Orbán és társai képviselnek” Mert egy csomó periférián levő ország kerítést húz, egy másik csomó meg őrzi határait. Első lépésben a migráció okait kell feltárni és megszüntetni, a kérdés az ki és mi elől menekülnek? Mert nyilvánvaló, hogy a képzetlen, a szegény otthon marad, hisz nincs pénze embercsempészeket meg az Európába való utazás költségeit fizetni. Hanem az értelmiség és a vagyonosabbak menekülnek. Vajon miért? Mert valaki azt sugallja nekik, menjenek. Megértem a kurdokat, akik naponta ezrével halnak meg, mert szervezetten irtják őket. Megértem a keresztényeket, akiket példát statuálandó szélsőséges iszlám terrorcsoportok lefejeznek, s ezért menekülnek. De miért nem a fullgazdag öböl-menti országokat választja a muzulmán megélhetési menekültek tömege? Azonos kultúra, azonos vallás, egész jó megélhetés! Nos kérem azért, mert csak a vak nem látja, amire bizonyíték is van, csak nem beszélnek róla, hogy az USA részéről ez egy tudatos szervezett akció, s a zavarkeltést szolgálja Európában. Nézd meg D. J. a google erth-en az USA- Mexikó határán levő kerítést, ott lőnek is ám, ha kell. Mert ők sem tudják kezelni a menekültkérdést! Orbánt hibáztatod, erről úgy mellékesen elfeledkezel.
  Ekkora menekülttömeggel Európa nem bír, akárhol is állítanak fel táborokat, regisztrálnak, hisz a lassan milliók táplálása és visszautaztatása is pénzbe kerül, nem is kevésbe, ami mondjuk épp a fejlesztések, iparteremtés elől vonja el a tőkét. S jöhet ide Európába az amerikai tőke szabadon. A zavarkeltés háborúkkal jár, s kitől fogják venni őket? Persze, hogy az USÁ-tól ! Kiürülnek a fegyverraktárak, indulhat újra a hadiipari termelés, düböröghet a gazdaság. AS kutya itt van ám elásva, és nem ott, mit csinál Orbán is mit nem. Mert lehet szidni, bírálni sokmindenért, de épp ez az a kérdés, amiről abszolút nem tehet. Csak a gyűlölet miatt nem látsz a szemedtől, pedig volt idő, mikor még Te is istenítetted a Viktort! S látod itt a probléma. Reálisan gondolkodó ember nemcsak 1998-ban, hanem már 1990-ben is elhatárolódott tőle meg az egész ideológiájától, mindentől, amit képvisel. Jó, kiábrándultál belőle, ezt értem, de ne hibáztassuk már azért, amiről abszolút nem tehet, hanem vegyük elő azokat a dolgokat, amiért igenis hibás és tehet róla, s azokról beszéljünk.
  Mert az már látszik, hogy ennyi bevándorlóra Európának nincs szüksége.

  Válasz
 3. Lacus! Előadtad az összes hamis fidesz-klisét. Nincs időm, meg értelme sincs belemenni most a részletekbe. Csak a végéhez tenném hozzá, hogy sosem istenítettem Orbánt. Annyi igaz, hogy 1998-ben még illúzióim voltak vele kapcsolatban. Azt hittem – akkor még, belátom alaptalanul – hogy jót akar s különb lesz majd, mint Hornék. S azt is hittem, szintén tévesen, hogy a két rossz közül az “utódpárt” a rosszabb. Ebben is tévedtem…A kőkemény hard “kommunizmust” (hogy ezt a hamis, überdemagóg klisét említsem, a fideszes hazugság-ária egyik főszólamát) ugyanis sajnos Orbán képviseli. Tisztességtelenséggel, tolvaj, csaló és maffiózó mentalitással, gátlástalanul.
  A magyar történelem eddigi mélypontjára jutottunk. Az Orbán-párthoz képest a rózsaszínek csak egy szerencsétlen, tutyi-mutyi, enyhén simlis társaság. Ők 2002-4-6 táján kaptak egy nagyszerű vezetőt, de aztán hátba szúrták. Pedig ő megmenthette volna hazánkat a balsorstól. Sajnos nem sikerült neki, a magyar nép meg közben teljesen elhülyült. Kb. ennyi a közelmúltunk lényege.
  De innen is fel kell majd állni valahogy! Kérdés, hogy mikor?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s