Pocsitelj, IV. Béla építkezése

Tegnap érdekes adatra lettem figyelmes a lika-korbavai Pocsitelj vár története kapcsán. 1263 elején IV. Béla király Péter likai ispántól cserével szerezte meg várépítés céljából Pochotil földet, helyette név szerint felsorolt likai várföldeket adott.

Eddig egy a horvát kiskirály Subicsok és a német görzi grófok közti, 1300-ban kötött házassági szerződésben  említett Obraddus pocsitelji várnagyról, mint a Subicsok tanújáról tudtam. Engel Pál ebből arra következtetett, hogy Pocsitelj a Subicsok birtokában lett volna akkor. Persze itt nem árt különbséget tenni a ‘de facto’ birtoklás és a jogi értelemben vett tulajdonlás közt. Utóbb ugyanis megint királyi birtokként tűnik föl a vár. Például akkor is, amikor 1386/87-ben egy ideig itt tartották fogva a lázadók Mária királynőt!

De térjünk vissza IV. Béla korához! Az adat jelentőségét két dolog is adja. Egyrészt eddig nem tudtunk arról, hogy a középkori Horvátországra is kiterjedt volna a tatárjárás utáni királyi várépítési program. Másrészt különös, hogy egy ősi horvát zsupánságban is várföldeket emleget a királyi diploma! Nem tudjuk, ez a magyar “terminus technicus” egy hasonló horvát jogi kategóriát akar-e kifejezni, avagy valóban magyar típusú várföldek voltak a Horvát-Felföldön, a tengerparti Velebit-hegység lábánál is?

Az 1995-ös harcok óta – 20 éve – elaknásított környezetű, elmenekült szerbek által néptelenül hagyott vidéken található várhegy:

Pocsitelj 2

A vár alaprajza:

Pocsitelj

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s