Temesvár kezdetei

Az újkori Bánát (magyarosan: Bánság) fővárosa a történelmi Magyarország egyik legfontosabb helye volt ismeretlen idő óta. Ugyan a lexikonok 1212-t emlegetik első adatként, de ez nyilvánvalóan téves.

1150-re, mások szerint 1152-re keltezhető az a Kinnamosz bizánci krónikás által leírt hadjárat, melynek során Borics magyar trónkövetelő egy bizánci sereg élén legyőzött három magyar (“hun”) csapatot Temes nevű “hegy” környékén. Itt talán valami félreértésről lehet szó s valójában Temesvárról van szó?

Bizonyosan említi Idriszi arab földrajztudós is a várost 1154-ben keletkezett művében T.n.y.s.b.rt formában “szép város, sok gazdagsággal” – írja.

Temes váripánságának első fennmaradt adata 1177-es. Ebből azonban természetesen nem tudjuk meg, mikor keletkezett. Csak feltételezés, hogy Szent István alapítása lenne. Lehet elvben annál későbbi is, meg persze akár jóval korábbi is. A város névadó váráról egyelőre semmit sem tudunk. Feltételezések vannak csak róla.

Szentkláray Jenő elképzelése:

Temesvár

Az égtájtévesztést már én javítottam! Ezt az elméleti “rekonstrukciót” elfogadta Bóna István is, noha egyelőre legfeljebb megérzésen alapuló “hasra csapás”-nak lehet nevezni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s