Simaság Árpád-kori vára?

A mai Simaság területén mai tudásunk szerint három Árpád-kori falu létezett: Simonházaság, Kenyérsütőság és Pecsenyesütőság. A két délebbi használta a Felső- és az Alsóság nevet (utóbbit pedig még a plébániatemplom miatt Egyházasságnak is hívták).

1274-ben IV. László király országos nemességet adományozott a Ság egy részét birtokló királynéi harcos jobbágyoknak (exercitualis iobagio): Vendégnek és három fiának Miklósnak, Simonnak és Thaymának (Tamásnak?). Közülük Simonról feltehető, hogy a későbbi Simaháza névadója volt.

Látunk viszont a Metőc-patak melletti réten, az újkori kastélyhoz tartozó gazdasági épületek környezetében az 1857-es kataszteri térképen egy 18-20 m átmérőjű, 10-12 m széles vizesárokkal övezett kis “szigetet”. Ez Galavics Ferenc korábbi polgármester emlékezete szerint még az 1960-as években is létezett, mint Békástót ismerték a helyet, közepén a kis dombbal.

Hasonló helyzetű és méretű objektumot Kiss Gábor tárt fel a Sorok-patak mentén, Sorkifalud határában. Ez egy tölgyfából épült, toronyközpontú Árpád-kori várnak bizonyult. Elég sok hasonló – de még feltáratlan – társát ismerjük országszerte.

Azt szokták mondani, hogy ami úgy néz ki mint egy kacsa, meg még hápog is, az kacsa! A napjainkra talajegyengetések miatt eltűnt, feltöltött simasági helyszínre is elmondható, hogy szinte bizonyosan egy Árpád-kori várhelyről van szó, melynek birtokosai a jó módú királynéi harcos jobbágyok, a középkori Ságiak ősei lehettek.

A sorkifaludi várfeltárás összesítő alaprajza a lakótorony rácsalapozásának nyomaival:

Sorkifalud

A simasági kisvár helye 1857-ben:

Felsőság d

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s