Koppány vára, Somogyvár

Somogyvár az 1970-es évek óta igen jelentős ásatások helyszíne. Ugyanaz a régész előbb határozottan cáfolta, hogy Koppány vezér vára lett volna az 1091-ben I. László király által alapított bencés apátság előzménye, az utóbbi években meg éppen ellenkezőleg, ő is “megtalálta” a várat. Igaz, semmi “mea culpa” nem hangzott el a részéről. Pedig már 40 (!) éve is észlelnie kellett volna a sáncvár nyilvánvaló nyomait (akkoriban ezeket gúnyosan egy elégett török-kori palánk maradványainak nevezte).

(A nevet sem írnám le, hiszen nekem – köztudott ellenszenvünk s neveletlensége miatt – régóta nem is köszön vissza az illető. De hát így is többet írtam erről a hazai régész szakmában amúgy közismert s nem túl nagy népszerűségnek örvendő – már nyugdíjas – illetőről, mint amennyit érdemel…)

Persze kishazánkban “érdekesen” alakul még egy olyan valóban elsőrangú hely sorsa is, mint Somogyvár! Viszont ma politizálni sem akarok. Csak annyit jegyzek meg: mi volna ha valami aprópénz esetleg komoly tudományos munkára is jutna? Jó, irreális! Hagyjuk…

Koppány Somogy ura volt. István elleni támadását, mint Somogy megye lázadását említi legfontosabb korabeli (!) forrásunk. Azt írják ugyanis István király nevében a pannonhalmi monostor 1001-ben kiadott kiváltságlevelében, 997-re utalva: “egy bizonyos Somogy nevű megye el akart engem űzni az atyai székből”.

Ergo, Somogy megye már azelőtt is létezett, hogy István hozzáfoghatott volna a megyerendszer kialakításához. Megjegyzem, a Koppány testének felnégyelése kapcsán említett Győr, Veszprém, Esztergom és Gyulafehérvár – szintén vármegye központok – is léteztek 997-ben. Akkor mikor is keletkeztek a magyar vármegyék és ki szervezte őket?

Sőt! Tovább megyek. Ha egyszer Koppány Somogy megye ura volt, akkor ki volt Somogy s vajon mikor élt? Egyáltalán hogyan is vannak a magyar állam kezdetei?

Somogyvár általam értelmezett alaprajza a sáncok és árkok jelzésével (még 1991-ből):

Somogyvár

Reklámok

Koppány vára, Somogyvár” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Bakay Kornélról beszélsz?
  Ő vezette a Koppány vár feltárásait sok éven keresztül. Érdemeit azzal jutalmazták, hogy soha, egyetlen szóval semi említik meg hivatalos helyen se a lelőhelyet, se az ő nevét. Helyette állami és úniós pénzből, majd egy milliárd forint közeli össezgből olyan kiállítóközpontot hoztak létre (mellesleg nem a feltársoknál, hanem kicsit odébb), ami semmi jelentőset, fontosat nem mutat be, viszont jó sok pénz ment el rá – ki tudja közben kiket gazdagítva.
  Bakay professzort közben kitiltották minden állami flesőoktatási intézményből, az általa és hozzá hasonló igazi történelmet tanítók tankönyveit nem engedték terjeszteni. Azóta is az őshomályban vergődik, aki szeretné megtudni népe – és így saját – eredetét. Régészeti könyvei szerencsére már (vagy még?) kaphatóak, amelyek bemutatják a szkíták, hunok, magyarok hiteles leleteit Ázsiától Közép-Európáig. Neked milyen rossz élményed volt vele – ha ő volt az egyáltalán?

  Válasz
 2. Róla van szó. Aki nem ismeri közelről, nem tudja mennyire hitvány, felfuvalkodott alak. Ráadásul igazi politikai szélkakas-helyezkedő. MSZMP-s párttitkártól jobboldali szélsőségig mindenhol volt már. “Szakértelme” pedig csak a laikusok előtt létezik… de annyit sem érdemel, hogy két mondatot vesztegessünk rá.

  Válasz
 3. “Kedves” dnsj60!
  Azért ilyen sarkított a véleménye Bakay Kornél professzorról, mert nem azonosítható a neve? Amúgy pedig, ha igaz lenne az állítása, az MTA “tudósai” nem nyomkodnák víz alá a szóbanforgó, nagytudású embert!

  Válasz
  • Bakay önmagát nevezi professzornak. Persze a szó latinul simán tanárt jelent, úgyhogy nincs jelentősége, ki minek nevezi ki önmagát. Megjegyzem, egy időben éppen az MTA Régészeti Intézetben dolgozott, “mint kommunista párttitkár”!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s