Bonyhád, a “magyar Pompeji”

Az Index szenzációhajhász címadása iszapkatasztrófa által elárasztott középkori templomról írt a minap Bonyhád 6-os főút melletti északkeleti szélén. Ha jól értem a híradásokat, akkor a Szabó Géza régész vezette csapat október 1-én kezdte meg egy gótikus boltozati elemeket is rejtő, komoly és tekintélyes méretű középkori templom feltárását.

Nyilván a médiaérdeklődés, meg a rohammunka közepette nincs még ideje a feltárást végző szakembernek a talált épület pontosabb történeti és tartalmi értelmezésére. Úgyhogy egyelőre nem árt óvatosan kezelni az ezzel kapcsolatos kijelentéseket.

Valóban erre vonult 1543-ban Pécsről Tolna s aztán tovább Buda irányába Szulejmán szultán hada. A templom pusztulása azonban utóbb következett csak be. A képeken mutatott 1554-es Ferdinánd pénz ugyanis mindenképpen alulról datálja azt.

Érdekesebb probléma, hogy vajon tényleg Bonyhád középkori plébániatemploma lehetett-e? A helyszínt elnézve, aligha. Nem akarok most kisregényt írni a települések domborzathoz és közlekedési vonalakhoz képest mindenütt megfigyelhető törvényszerűségeiről. De… az azért eléggé valószínű, hogy Bonyhád központja régen is ugyanott lehetett, ahol ma van. Hogy a plébániatemplom a Völgységi-patak vizenyős völgyének túlsó szélén, a régi Tolnára vezető útvonaltól közvetlenül balra állt volna? Nos, ez egyáltalán nem tűnik valószínűnek.

Van viszont egy mindeddig hiába keresett jelentős középkori egyházi épületünk a közvetlen környéken. Ez a valamikor – ki tudja mennyivel – 1326 előtt, a Boldogságos Szűz tiszteletére alapított iváni bencés apátság! Helyét az egykori bonyhádi István-major környezetében keresi a régi irodalom. A most megtalált templom pedig éppen ott van.

Véleményem szerint tehát nem plébániatemplom, hanem egy Árpád-kori eredetű bencés apátság egyházának maradványáról lehet szó. Erre utal a plébániatemplomok környezetére jellemző több száz síros temető hiánya is. Mindez még inkább fontossá teszi, hogy a további részletek is megismerhetővé válhassanak a  feltárás folytatásával.

A helyszín:

Bonyhád tp1

Reklámok

Bonyhád, a “magyar Pompeji”” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s