A régészeti finanszírozás útvesztői, Bonyhád kapcsán

A napok óta élénk érdeklődést kiváltó bonyhádi eset is rávilágít a hazai régészet nem túl szerencsés pénzügyi-finanszírozási rendszerére. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy politizálok ezzel a kijelentéssel, téved! Sajnos a másfél évtizede kialakult és működő modell kormány- és politikafüggetlen (más kérdés persze hogy utóbbit illetően azért a gigantikus pénzmozgásokat látva – mindkét oldali – jogos kételyek is felmerülnek).

Megengedem azt is, hogy sokakban őszinte jó szándék működött s működik, de a rendszer összességében mégis rossz. Miért mondom ezt? A központosító, állam- és intézményközpontú szemlélet miatt. A régészetet állami kényszerrel pénzkizsaroló, fejlődést gátló szerepbe juttató logika következtében.  A fideszes és a szociálliberális kormányok idején egyformán. Ami persze a korrupció és a napi politikai (üzleti) beavatkozás tökéletes melegágya.

Pedig közben soha nem látott mennyiségű pénz ömlött a magyar régészetbe! Mégsem következett ebből a szakma óriási megújulása és tartalmi fellendülése (most persze ne a sikerpropagandáról és a látszatokról beszéljünk, hanem a valóságról!).

Valami hihetetlen logikai katyvasz, ami a rendszert jellemzi s nincsenek ésszerűen szétválasztva a dolgok. Semmi sem az, aminek látszik s minden mindennel keveredik. Gondolok arra, hogy az intézmények napi működése is néha csak a régészetre szánt forrásokból van biztosítva. Másrészt, sokszor ugyanazok döntenek a pénzekről, akik aztán e döntések haszonélvezői is egyben. Magyarán, bizonyos döntéseket meghoznak s utána saját maguk – mint feltárásra jogosult intézmény – fel is használhatják az ezekkel nyert forrásokat

Ebben a modellben éppen a legutóbbi időben történt ugyan némi pozitív elmozdulás, de ez önmagában nem elég. A túlhatalmú KÖH-öt leépítették, felszeletelték és átkeresztelték. Viszont az érdemi döntéseket 21 területi kormányhivatalhoz telepítve, kiszolgáltatták azokat a helyi igényeknek való megfelelés kényszerének.

A valódi közérdek biztosításához újfajta modellre volna szükség. A kutatást liberalizálni, a múzeumokat napi szinten a költségvetésből finanszírozni s az állami szakigazgatást ezektől személyileg, pénzügyileg és szervezetileg elválasztani volna jó. Arra gondolok, hogy a leletek kötelező múzeumi elhelyezése mellett szabaddá kellene tenni a kutatást s behozni a versenyt a “régészeti szolgáltatásba”. Mindezt persze erős szakmai-társadalmi kontroll mellett, a mindenkire érvényes törvényes szabályozás keretei között.

A monopóliumok megszüntetése azonnal letörné az árakat s mindenki a normális működésben lenne érdekelt. Mindez garantálná azt is, hogy ezekből a pénzekből nem a múzeumi fűtésszámlákat fogják majd kiegyenlíteni s a rendszerben jelen lévő korrupciót is vissza lehetne szorítani. Ehhez persze a túlhatalmú, korlátozó – de időnként mutyizásra is hajlamos – állami bürokráciát is vissza kellene nyesegetni. El kellene érni, hogy a kormány- és köztisztviselők csak és kizárólag a törvényeknek és az azokban megfogalmazott társadalmi elvárásoknak és igényeknek megfelelő, korrekt és szakszerű döntéseket hozzanak. Ehhez persze az is kell, hogy ne legyenek benne közvetetten sem egyénileg érintettek.

Most a bonyhádi eseten láthatjuk majd, mire vezet az, amikor az érdemi döntés egy megyei hatókörű városi múzeum vezetőjén és a területileg illetékes megyei-járási kormányhivatal szakigazgatási szervének vezetőjén múlik. Persze ne legyünk naívak! Az egyiknek a szekszárdi polgármester a főnöke, a másiknak pedig a kormányhivatalt vezető politikus. Egyikkel sincsen gond persze, ha a jogos közérdeket és a múltunk megismeréséhez, fennmaradt emlékeinek utódaink számára történő megőrzéséhez fűződő jogunkat biztosítják.

A régész-múzeumigazgató kérheti az előkerült templomrom ideiglenes védelem alá helyezését. Javaslom, hogy haladéktalanul tegye is meg! Nála van a labda! Mert csak így biztosítható annak alaposabb megismerése s például azon kérdés megválaszolása, melyet tegnap tettem föl:

Bonyhád plébániatemploma avagy az iváni bencés apátság temploma került elő?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s