Bonyhád és Iván újra

Tegnapelőtt kétségemnek adtam hangot azzal kapcsolatban, hogy Bonyhád plébániatemplomának falai kerültek volna elő a 6-os főút 157-es kilométerkövénél. Helyette az egykori István-major (az alábbi  térképen Perczel-puszta) közelében keresett, minden bizonnyal Árpád-kori eredetű iváni bencés apátságot vetettem fel, mint lehetőséget.

A feltárásról készült fotókon azonban egyhajós, torony nélküli templom látható. Hiába az igényes későgótikus boltozat, mégsem tekinthető a most feltárt rom egy tekintélyes monostor templomának. A plébániatemplomoknál megszokott tömeges temetkezés hiánya persze továbbra is kérdéseket vet fel.

A bonyhádi Tesco-területén is szépen dokumentált középkori településmaradványokat tártak fel a kollégák. A kérdés a templommal együtt az, vajon minek a maradványait? Leginkább azt tudom elképzelni, hogy a középkori Ivánénak! Ez esetben viszont a felette lévő dombtetőn kereshetjük a monostort.

A helyzet egy hagyományos állapotokat mutató térképre vetítve:

Bonyhád 3

Ugyanez a Google Earth panorámaképén:

Bonyhád pan

Abba most nem kívánok belemenni, hogy miért ragaszkodom a középkori Bonyhádnak a mai helyen kereséséhez…(röviden mégis: az általános történeti és településföldrajzi tapasztalatok miatt)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s