Német lovagok útja Erdélyből a Visztulához

Miután 1225-ben II. Endre magyar király kiszorította Délkelet-Erdélyből és a hozzá kapcsolódó, Kárpát-kanyar körüli területekről a Német Lovagrendet, azok a Visztula alsó folyása mentén kaptak új földet Konrád mazóviai lengyel hercegtől.

Vajon hogyan tehették meg a kb. 1400 km-es utat? Sajnos az események részletei ismeretlenek, csak a logikára hagyatkozhatunk, ha megkísérlünk valamiféle elvi rekonstrukciót. A Barcaságban és szomszédságában öt erős kővárral rendelkező lovagok talán szabad elvonulás feltételével adhatták fel némelyik (vagy akár az összes) várukat.

Hová mehettek tovább? Mindenképpen a velük ellenséges kunok földjén kellett keresztülmenniük. Bulgária a kunokkal és a magyar királlyal is akkoriban jóban – a lovagok iránt baráti Latin Császársággal pedig ellenséges viszonyban volt. Ez az irány tehát nem jöhetett szóba.

Maradt a Moldván, Halicson keresztül Lengyelországba vezető út. Ha csak gyorsan mozgó lovasokkal számolunk, akkor 2 hét. Szekerekkel, esetleg gyalogosokkal nehezítve 4-6 hét.

(Tudjuk persze, hogy a szakirodalom csak 1229-től számol a lovagok kulmerlandi megtelepedésével. Azonban az Erdélyből kiűzött lovagoknak már 1225-ben menniük kellett valahová!).

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s