Előd, Álmos és Szabolcs

Ma a naptárra nézve az Árpádok egyik ősének a neve tűnik elénk. A krónikaszöveg Álmos, míg a később író Anonymus Szabolcs apjának nevezi Elődöt.

Van egy 942-ből származó, a mór Ibn Hajján által megörökített listánk is a magyarok fejedelmeiről: Attila, Ügyek, Levedi, Előd, Álmos, Árpád és a “hetedik” (ez persze már magyarról magyarra fordított, értelmezett lista, melyben Előd az azonos jelentésű ‘Basman’ formában van leírva, ami a magyar-arab tolmácsolás következtében kerülhetett így rögzítésre).

Ez utóbbi azért különösen becses információ, mert korabeli magyaroktól – a kordovai kalifa testőreitől – származik s ráadásul megerősíti a szintén tisztázatlan eredetű krónikás információt, miszerint Előd Álmos apja volt.

Ezek után a forráskritikát mellőzve s Anonymusnak is igazat adva, azt kérdezhetjük, hogy akkor Álmos és Szabolcs testvérek lehettek? Nos, ez azért nem valószínű. A részletekbe bele nem veszve: ha elfogadjuk Györffy érveit, miszerint Szabolcs nagyfejedelemként Árpád utódja volt, akkor inkább valamivel fiatalabbnak, de azonos generációba tartozónak vélhetjük őt.

Anonymus korában még tudhatták azt, hogy a Szabolcstól eredő Csák nemzetség Árpádokkal közös őse Előd volt. Tény, hogy helynévi nyomai a Kárpát-medencében – Álmoshoz hasonlóan – neki sincsenek. Ez szintén a leszármazás hitelessége melletti érv! A legendás ős Attilát kivéve, Árpád elődei kivétel nélkül még Keleten éltek.

(Ezek szerint bizonyítottan migránsok vagyunk mi is – hogy némi aktuál-demagógiai idétlenséget is hozzátegyek így zárójelben…)

Árpád és vezértársai, ahogyan az Anjou-korban elképzelték őket:

hét vezér KK

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s