Veszprém jelentősége

Vajon lehetséges-e, hogy a várost Bátor Boleszló lengyel király magyar anyától 987 táján született fiáról nevezték el?

Elvileg miért is ne volna az? Valószínűleg Szent István unokaöccséről van szó, akire – történészi feltevés szerint – az államszervező király egy több megyére kiterjedő tartomány kormányzását bízta. A Séd fölé emelkedő sziklás várhegyen állt és áll hazánk legrégebbi püspökségének székesegyháza. Ezt még Géza nagyfejedelem alapította valamikor 997 előtt. Aki, mint István kis legendájának szövegéből tegnap olvashattuk, maga is szívesen tartózkodott itt.

De mikor, miért és hogyan kaphatta a vár a Veszprém nevet? Valami egyedi, különleges eset lehet, hogy egy gyermekről mesterségesen nevezték volna el? Vagy eredetileg nem is Veszprémnek hívták, csak az utókor ragasztotta rá ezt a nevet? Ennek azonban ellentmond, hogy már 1009-ből okleveles említését ismerjük. Viszont az ugyanilyen nevű püspökség, Szent Mihály egyháza akkoriban már több mint 12 éve működött.

Netán Kristó Gyula nyomán, valamiféle “primer névtelenség”-ben szenvedett volna? Leginkább azt gondolom, hogy Veszprémnek nyilván nem csak a 987 táján született majdani lengyel királyt hívták. A vár névadója inkább egy korábban élt, hasonló nevű személy lehetett. Amikor az ismert Veszprém megszületett, anyjának nyilván nem a semmiből ugrott be a fiú keresztneve, hanem azt már előtte más is viselte.

Érdekes volna megtudnunk, vajon ez a korábbi Veszprém, a közép-dunántúli város névadója ki lehetett? További fontos kérdés, vajon minek köszönhette a hely a jelentőségét? Mikor és miért alakult ki központi szerepe?

Veszprém az első katonai felmérés térképén:

Veszprém 1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s