Ki volt Buda névadója?

Újra vissza kell térjek Budavár, a későbbi Óbuda névadójára. Tegnap ugyanis Veszprémről írtam meg ama sejtésemet, hogy azt aligha Szent István 987 táján született unokaöccséről, hanem inkább egy korábban élt azonos nevű személyről nevezhették el.

Budavár esetében a gall névtelen (Gallus Anonymus) 1113 előtt megírt krónikája állítja azt, hogy István halála (1038) után építtette Péter király – névadója tiszteletére – az ottani prépostsági templomot. Ebből – amennyiben a tudósítás tárgyát képező építkezés idejére nézve is hitelesnek fogadjuk el azt, következik hogy a Budavár név feltétlenül 1038 előtt keletkezett.

Lehetséges-e, hogy a király akkor élő valamelyik Buda (Budo) nevű tisztségviselőjéről már annak életében nevet kapott volna a város s az elnevezés már úgy meg is gyökeresedett és ismertté vált addigra, hogy külföldön is Budavár néven emlegették Péter alapításának a helyszínét?

A kortárs német Altachi Évkönyvben és a később keletkezett magyar krónikaszövegben egyaránt emlegetett Buda nevű személyek névadó szerepe tehát nem igazán tűnik életszerűnek.

Felmerül a kérdés: vajon minek köszönhette Óbuda a központi szerepét? Árpád sírjának? Kurszán várának? Mind a kettő gubancos kérdés persze. Utóbbi esetében nem tudjuk, valóban a honfoglaló Kurszán fejedelem e a napjainkra sajnos elpusztult vár névadója, avagy valamelyik később élt leszármazottja.

Előbbinél pedig, elfogadva a magyar Anonymus tudósításának hitelét (nincs okunk ugyanis az ellenkezőjére!), joggal kérdezhetjük meg, miért éppen itt temették el?

Válaszolva a címben feltett kérdésre: nem tudom. Egy ismeretlen Buda nevű személyről kapta a nevet. Vélhetően jóval 1038 előtt. Még izgalmasabb dolog, hogy az eredeti formában -vár utótag is tartozott hozzá, tehát egy Buda nevű személy váráról van szó. Méghozzá egy nagy kővárról (mint azt szintén a magyar Anonymustól tudjuk).

Óbuda az első katonai felmérés térképén:

Óbuda 1kf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s