Attila volt Attala névadója

A mai Óbuda középkori német Ecilburg neve kétségtelenül a germán mondavilágban sokat emlegetett Attila – azaz Ecil, Etzel – hun nagykirályra utal. Első kétségtelenül fennmaradt említései 1189-ből ismertek, amikor a keresztes hadjáratra vonuló Barbarossa Frigyest III. Béla itt is fogadta. Az évszám persze nem árulja el, mióta hívták így a várost. Azt sem tudjuk, mikor költöztek ide először a nevet adó német telepesek. Szent István korában? Vagy valamivel később?

Hogy Attila kultusza valamilyen formában már sokkal korábban is létezett Magyarországon, elég nyilvánvalónak tűnik. Egyik bizonyítéka Attala község neve (1138-as oklevélben: Atila). Az évszámhoz annyit, hogy ekkor íratta össze II. Béla király újra a még apja, Álmos herceg által 1108 táján a dömösi prépostságnak juttatott birtokokat. Természetesen azt sem tudjuk, hogy az Atila nevű falu 1108 előtt mikor alakult ki s kapta a nevét. Ez általában is így van a puszta személynevekről, magyar módra elnevezett nagyszámú településsel.

Durva lesz, amit mondok, de természetesen a 7-11. század közti időszak egésze szóba jöhet (a magyarság ugyanis – noha a tankönyvek még úgy “tudják” – nem az ún, honfoglalás idején került a Kárpát-medencébe).

Egy érdekes mesterséges domb, a régi Kálvária Attalán:

Attala-Kálvária sw

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s