Kemend vára

A Zala folyó völgyének talán legfestőibb elhelyezkedésű középkori vára volt a mai Kemendollár községben. Sajnos egy 1890 körüli vasútépítés kapcsán rég elhordták köveit, tégláit. Jelenleg csak az erősen kibányászott romok helyét szemlélhetjük a füves dombtetőn.

Hogy mikor s ki által épült, nem tudjuk. Egy újabban felfedezett adat szerint, Lékáért cserében kerülhetett 1275-ben a Kőszegiektől Hahót nembeli Csák fiainak kezére.Talán a Kapornak kolostorának kegyúri jogát III. Béla kora óta élvező Kőszegi ősök lehettek az építtetők?

1340-ben viszont Kőszegi „Kakas” Miklós utódai, a Rohonciak (ezután Kemendiek) kapták – vissza – cserébe Lékáért a királytól. 1374-ből részletes leírása ismert. Hűtlenségük miatt azonban 1403-ban Zsigmond elkobozta tőlük és a Gersei Petőknek adományozta (akik 1404-ben ostrommal foglalták el előző birtokosaitól). 1440-ben, a polgárháború idején Cillei Ulrik foglalta el Erzsébet királyné nevében. 1441-ben a korábbi Kemendiek utódai, Ludbregi Kakas János és Rechnitzer István tartottak hozzá jogot a Gersei Petők ellenében. Ettől az átmeneti helyzettől eltekintve azonban végig a Gersei Petők birtoka volt. Az ország két részre szakadását eredményező polgárháború idején, a  János király pártjához tartozó Török Bálint emberei ostromolták a várban 1536 őszén a Ferdinánd-párti Pető Pétert.

A török elleni végvárrendszer kiépülése idején még számoltak a várral, akkor készült Giulio Turco felmérése:

Kemend T

A vár területe jelenleg:

Kemend lf

A légifotó készítői: http://www.civertan.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s