Mérges várkastélya

Győr vármegye egyik török hódoltság idején többször is szereplő  végvára volt Mérgesen. Egy bécsi levéltári jegyzék a régi templom erődítését említi, de többi adatunk a Mérgesiek vagy más néven mérgesi Pokyak várkastélyára utal.

Vagy a bécsi dokumentum írója tévedett, vagy a templom és a kastély egyaránt erődítve volt. Elméletileg felvethető volna, hogy a templomvárat is szokták kastélynak nevezni, de ebben a konkrét esetben aligha erről van szó. Egy 1447-ből származó oklevélből arról szerzünk tudomást, hogy Mérges castellum ostromára vonulva, Szerdahelyi Dancs Pál és Csigeti Imre hadakozók módjára károkat okoztak a fehérvári káptalan birtokát képező két somogyi községben.

Érdekes, hogy ilyen viszonylag távoli helyről mentek Mérges kastélyának elfoglalására. Hogy erre pontosan mikor s milyen összefüggésben került sor s hogy sikerült-e a terv, nem tudjuk.

A kétszáz évvel ezelőtt még falmaradvánnyal és látható árokkal rendelkező helyszínt a kataszteri térképek Várhely néven ismerik. Egy 1802-ben készült térkép még jelzi a négyszögletes castellumot:

Mérges 1802

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s