Pestvár és Pest vármegye (3.)

Mielőtt azt a kérdést vennénk sorra, hogy hol lehetett Pesten a városon belül egy esetleges korai vár, a probléma megközelítését kezdjük kicsit messzebbről…

Tény, hogy az – igencsak becses – egyetlen 1009-es említésen kívül semmit nem tudunk Visegrád megyéről. A vele kapcsolatos gubancos kérdéseket most inkább mellőzném. Napjainkig létezik viszont az ország középső közigazgatási egységeként Pest megye. A központját alkotó várról azonban Anonymuson kívül nincsen adatunk. Ami mégis van, az már a városfalakra vonatkozik. Utóbbiak pedig már a középkori városfejlődés kérdéskörébe tartoznak.

Tény, hogy az összes többihez hasonló “közigazgatási egység” központjaként Pest neve rögzült. Ennek valami oka kellett legyen! Annak is persze, hogy Visegrádról Pestre helyeződött a névadó centrum (zárójelben mondom, ha nem ismernénk az 1009-es oklevelet, Visegrád későbbi Pest megyére vonatkozó székhely szerepéről nem is tudnánk).

Adat hiányában csak feltételezés gyanánt fogalmazható meg, de részemről erős a gyanú, hogy Pestnek korábban is központi jelentősége lehetett. Mint egy korábbi bejegyzésemben utaltam rá, itt lehetett már a híres avar Hring – a birodalom központja – is, melynek maradványai az ismert koncentrikus árkokban, sáncokban (később falakban) mutatkoznak meg. Ez az állam (most a fogalmat hadd ne magyarázzam…) a 9. században jórészt a Bolgár Birodalom keretében létezett tovább, egészen az árpádi hódításig.

Mivel Pest neve tudós nyelvészek szerint bolgár eredetű, joggal vethető fel, hogy ők is építhették azt a korábbi avar főváros területén.  Sajnos ez a maga idején a bizáncival és a frankkal vetekedő nagyhatalom elégé kiment a köztudatból. Főleg a miénkből, ahol még mindig az a – szerintem – megalapozatlan nézet az uralkodó, miszerint  őseink Árpádal jöttek volna  a Kárpát-medencébe.

Korabeli bolgár várkapu Pliszkából:

Pliszka keleti kapu

(holnap folytatjuk)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s