Pestvár és Pest vármegye (4.)

A régi pesti vár nyomainak kutatása egy kirakójátékhoz hasonló vállalkozás. Ennek számos – egyenként néha nehezen értelmezhető – darabja előkerült az eddigi régészeti megfigyelések és a hozzájuk kapcsolódó mentő feltárások során. Főképp Írásné Melis Katalin jeleskedett ebben. Elképzeléseit húsz évvel ezelőtt tette közzé: Régészeti kutatások a középkori pesti vár területén. In: Archaeologiai Értesítő 121-122. (1994-1995) 57-78. (elérhető digitáisan is!)

Lényegében ma is érvényes fő megállapítása: a pesti vár a későközépkori városfal északnyugati sarkában, a mai Váci-Régiposta-Apácai és Deák Ferenc utcák határolta területen keresendő.  Később itt próbálkozott Luxemburgi Zsigmond király is egy gigantikus méretű (23 m oldalhosszúságú) torony emelésével a 15. század elején. Itt,  a korai városon kívül, de a Deák utcai régi árkon – azaz a későbbi városfal vonalán – belül állt a Györffy által a tatárjárás előtti pesti németek telepítőjének tartott Werner ispán palotája is. Egy 1467-es oklevél pedig ide lokalizálhatóan Bécsvár falairól beszél a Duna-parton.

Most abba ne menjünk bele, hogy Pest és a pesti Bécs részben, vagy egészen azonos volt-e egymással, azaz két egybeolvadt településről, avagy egy helység kétféle nevéről van-e szó?

Az épületegyüttes (“Bécsvár”, azaz Pestvár) domináns eleme, a legelső magyar kőszínháznak 1790-ben helyt adó, 1815-ben lebontott Kisrondella volt, a mai Apácai és Régiposta utcák sarkán:

Pesti rondella

Egy 1742-es térképen:

Pest 1742

(holnap pontot teszünk a témára!)

Reklámok

Pestvár és Pest vármegye (4.)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. a térképen a régi neveket próbálták elhelyezni a készítők…Újbécs Pest északi külvárosi volt, tehát nagyot nem tévedtek, csak kicsit messzebbre vitték…ahogyan Jenő is feljebb került a valóságos helyénél, a mai Kossuth tér környékénél

  Válasz
 2. Van ezen a térképen még egy érdekesség számomra.
  “A városi régi határ.”
  Ebből az következne, hogy
  1. a térkép északi részén egy másik település volt, mely beolvadt Pestbe – vagy
  2. ez a terület egy másik településtől át lett csatolva.
  Laikusként nincs infóm, hogy a török-kor előtt milyen sűrűn voltak Pest körül települések, de az feltűnt a régi térképeken, hogy készítésükkor már elég nagy Pest külterülete. S bizonyos jelekből arra gyanakszom, hogy itt sűrűn állomásoztak katonai egységek is.

  Válasz
 3. Felütöttem a FNESz-t és megnéztem Bécs és Pest eredetét. Az eredményen a fentiek után már nem lepődtem meg, de a holnapi nap poénját sem akarnám lelőni, így be is fejezem a kotnyeleskedésemet.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s