Pestvár és Pest vármegye (5.)

Nem gondoltam az elején, hogy az ötödik bejegyzéssel tudom csak valamennyire kimeríteni a fő kérdést. Bár a dolog tárgyi részét – a konkrét várfalakat – illetően csak a további régészeti kutatások, megfigyelések adhatnak majd választ. Az anonymusi Pestvár tehát a mai belváros északnyugati sarkában létezett s Duna-parti falait még 1467-ben is Bécsvár néven ismerték (a bolgár Pest,  magyar Bécs és német Ofen egymás fordításai). Itt, ennek szomszédságában éltek a pesti böszörmények, izmaeliták, ma úgy mondanánk: muszlimok (a pesti németek, valamikor 1225 előtt tehát nem az ő helyükre települtek, de a várostörténet most nem téma…).

Anonymus Pestvárat megyeszékhelyként ábrázolta (lásd a kétharmad-egyharmad megosztást) s ezt annak tudatában tette, hogy az ő korában nem volt pesti várispánság. Viszont a várispánság nélküli Pest megyének bizony már léteznie kellett.

A történet tehát sehogyan nem indítható 900 táján! Illetve ez csak akkor volna elképzelhető, ha akkortól kezdve vitán felül Pest az ország “fővárosa”. Hadd ne soroljam most az ennek ellenkezőjét alátámasztó adatokat…

A Szent István-féle magyar állam, ahogyan azt többen (Moór Elemér, Vékony Gábor) is kimutatták, egy korábban már működő bolgár (avar) állam feltámasztását jelentette. A kettő közül is csak az avaroknak lehetett itt a központjuk (a bolgár birodalomét ismerjük: az Pliszka). Az avar birodalmat azonban 810 táján egyesítette a bolgárral Krum kán. A frankokkal közös határ 828 táján szilárdult meg olyan formán, hogy csak a régi avar birodalom nyugati és északnyugati peremterületei kerültek a keleti-frank (német) érdekszférába.

Feltételezhetően ez a jelentős kőépítkezéseket megvalósító korai birodalom létesíthette Pestvárat (s alighanem Budavárat, Esztergomot, Fehérvárt, Visegrádot, Nógrádot.. is). Pest csakis annak köszönhette vár nélküli megyeként a későbbi fő szerepét, hogy azt a múltból örökölte.

Birodalmak határai 830 táján:

Európa 830

Reklámok

Pestvár és Pest vármegye (5.)” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ismételten: Pest vármegyének volt vára, mert a vármegyerendszer ezért épült ki. Nem láttam az írásaiban, hogy hívták a mai Pest városát? Nem a mai Pest volt a vármegye vára, hanem a királyi! Az a Pest-vár, aminek másik neve Castrum-Civitas Buda-ként volt írva az oklevelekben, az előzménye pedig Sicambria-Atilla városa volt ugyanazon helyen.

    Válasz
  2. Pest részben a budai mai Várhegyre költözött 1242 után. Így került át az Ofen név, amelyik eredetileg a mai Pestet jelölte, Buda német nevének…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s