Városszalónak: Isten, Világ, Ördög

Gyöngyösi Gergely – közel kortárs – pálos rendfőnök írta le a szalónaki (ma Stadtschlaining Burgenlandban) rendház alapítójának, Baumkircher András grófnak a szavait, miszerint “három épületet emelt: először a kolostort az Istennek, másodszor a várost a világnak, harmadszor erődítményt az Ördögnek.”

A várban látható epitáfiumának felirata szerint 1450-ben kezdte meg az építkezéseket. Eredménye ma is megcsodálható. A középkori Magyarország egyik legkisebb városa barokk köntösben még mindig őrzi a 15. századi városalapítás óta megmaradt szerkezetét, közel száz épületét. A várárok melletti plébániatemplom a protestáns dominancia idején (1550-1642) fölöslegessé vált s ma már csak csekély maradványai láthatók (3). Jelenleg a katolikus plébániatemplom funkcióját a középkori kolostor temploma látja el. Az evangélikus templom a városfal északnyugati, ún. Fehér-bástyájának helyére 1784-ben épült. A legalább 17. századi múltra visszatekintő, főtéri udvarban található zsinagóga pedig jelenleg az itt működő Béke Egyetem könyvtárának ad helyet. A városkapukat 1867 után bontották le (4-5-6).

A város közkútja I. Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es országjáró körútja tiszteletére épült, a vár külső udvarán látható vadgesztenye fákat pedig Sissy emlékére ültették.

A vár, város és a kolostor (2) összesítő térképe (Gerhard Seebach nyomán):

Városszalónak 2

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s