Doboka vára

Tegnap Gáll Erwin és Laczkó Nándor tanulmányát olvastam Doboka „várkomplexumáról”. Komoly munkát végeztek az 1964-1986 közti ásatások anyagainak átnézésével, emiatt nagyon fontos az eredmények komoly mérlegelése. Nem csak Dobokáról, hanem az egész korszak nagyobb összefüggéseiről is szó van. Ilyen szempontból nem szerencsés a “kommunista-nacionalista”, karrierista stb., megbélyegző jelzők használata, mint ultima ratio a kutatásokat végző régészekkel kapcsolatban. Ezeket egy szakmai dolgozatban mellőzni kellene.

Amellett hogy jó gondolataik is vannak, elég sok gond van az érvelésükkel. A harmadik sáncból (?), tűzhely mellől I. István pénzei kerültek elő. A pontos lelőkörülményeket nem ártana ismerni, ugyanis úgy egyszerre nem lehet igaz, hogy a sánc földjéből is meg tűzhely mellől is. Utóbbi ugyanis csak korábbi vagy későbbi lehet a sánc betöltéséhez képest. Ugyancsak ellentmondásos, hogy a 2. periódus járószintjéről ismert Péter pénze, ami – ha igaz – a vár 1-2. periódusát mindenképpen felülről keltezi.Kérdés az is, vajon Kálmán a külső, III. sáncnál talált pénze mit keltez? A kőfalat? Alulról vagy felülről?

Az a kijelentés is magyarázatot igényelne, hogy noha 7-9. századi telepjelenségek bőven vannak a várban (ezek egyikét a 2. sáncperiódus – ha igaz, éppen metszi), azoknak – a szerzők szerint – mégse lenne közük a várhoz. Jó meglátásuk viszont, hogy a vár és a közelében feltárt temetők nincsenek időrendileg szinkronban. Magyarról magyarra fordítva, nem egyidejűek. Utóbbiak későbbiek lehetnek s felvethető, hogy a patakvölgyben, már a 12. században is a későbbi helyén kialakult falu lakói nyugszanak bennük.

Alighanem a sáncból a jövőben kinyerhető faminták természettudományos vizsgálata adhat majd választ a tényleges korukra. Jelenleg ugyanis két prekoncepció vitatkozik egymással. A “kommunista-nacionalista” román régészekkel vitatkozó, a várat a 11. században indító elképzelés ugyanis éppúgy nincsen érdemben alátámasztva, sőt…

Doboka 2015

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s