Kozara és társai

Szana megye központi vára, Kozara ismeretlen időben épült. Amikor 1360-ban várként egy oklevélben feltűnik, már ismeretlen ideje létezett. Mivel megye vár nélkül az Árpád-korban nem igazán létezett, Szana megye ispánjának legkorábbi ismert említésekor, 1256-ban is állhatott. Utóbbi évszámról viszont szintén hangsúlyozandó, hogy a megye aligha abban az esztendőben keletkezett. Általános kérdés, hogy a térség megyéi vajon mikor jöttek létre? Hány száz évvel korábban?

De ugorjunk! Van egy érdekes adatunk 1473-ból. Décsei Rohfi László 3000 arany forintért megszerezte Székely Miklóstól Kozara várát és a hozzá tartozó két további kastélyt: Bilickit és Novisztrusicsot. A két utóbbi komoly fejtörést okoz, hiszen sehol nem találjuk őket a térképen. Mindenesetre az oklevélből ismert helyzetből következően Kozara uradalmában, valahol a közelben voltak.

Mivel ezek a nevek – úgy tűnik – teljesen elfelejtődtek, a létező környékbeli, más néven ismert várak közt lehet keresni a megoldást. Tippem az, hogy Kozarac későbbi, településen belüli, alsó várával lehet azonos Novisztrusics. Lázár deák térképe ábrázol is egy Nobin nevű várat Kozara mellett:

Kozara részlet

Bilickire nézve esetleg felvethető a közeli, Szana menti Prijedor, mint később már az utóbbi néven ismert vár.

(Nem ártana egy nyelvész, aki megfejtené a két castellum nevének jelentését. Talán közelebb jutnánk a biztos lokalizálásukhoz.)

Holnap a Lázár térkép részletén Nobin felett látható Orbász(kő) vára, a szomszéd megye névadója következik.

Szana várhegye, a kozaraci Kő:

Szanakő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s